Oldalak

2014. április 30., szerda

Citromos lime-os piskótatekercs




A citrom és a "zöld kistestvére" a lime :), hűsítő alapanyagai lehetnek egy nyári desszertnek. Finom limonádé készülhet belőlük, de ebben a krémben is megmutatkozik milyen jók így együtt.

Hozzávalók 4-5 főre:

Krémhez:
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • kb. 1 citrom leve
  • 1 db lime
  • 1 pohár tejföl
  • 24 dkg margarin
  • 24 dkg porcukor
Piskótához:
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 0,5 cs sütőpor
  • 6 ek víz

Elkészítés:

A piskótát a szokásos módon elkészítjük. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük. 
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztbe belevegyítjük a sütőport. Majd összeállítjuk: a sárgájába először a fehérjehabot beleforgatjuk, majd a lisztet is 3 részletben, óvatosan, lapáttal. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, közepes lángon, kb. 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Még melegen egy tiszta konyharuhába tekerjük, hogy majd a töltésnél ne törjön.
A krém: a pudingot megfőzzük a cukorral és a tejjel. Még forrón belekeverjük a többi hozzávalót, kivéve a margarint a porcukorral, mert azokat habosra keverjük, és ha kihűlt akkor adjuk a pudinghoz. 
A piskótát megkenjük a krémmel, hagyunk még a külsejére is, majd feltekerjük. 
A külsejét bevonjuk bőségesen a maradék krémmel, és ízlés szerint díszítjük. Én citrom és lime szeletekkel dekoráltam.


További gyümölcsös sütemények | sütemények

2014. április 27., vasárnap

Rakott mascarpones kalács



Úgy kezdődött, hogy az egyik hétvégén sok lett a megvásárolt kenyérféleség. Konkrétan egy kalács feleslegessé vált. Ilyenkor az ember le is fagyaszthatja a maradék pékárut, de ezzel együtt jött az édesség utáni vágyódás is :). A máglyarakást is szikkadt kalácsból szoktam készíteni, de valami újra, valami habosra vágytam. A régi receptek között kutatva (amit még kézzel írtam vonalas füzetekbe) találtam meg ezt a rég feledésbe merült csodás receptemet.
Gyorsan elküldtem a páromat mascarponét vásárolni, meggybefőtt volt a kamrámban. Ezután egyenes út vezetett odáig,  hogy összedobjam ezt a sütés nélküli habos finomságot!
A nyári melegben nagy siker lehet, de a téli időszakban is megállja a helyét. 
Ugye ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy ti is kipróbáljátok? :)

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 50 dkg kalács
  • 3 ek méz
  • 5 dl tej
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 2 ek barnacukor
  • 2 ek étkezési keményítő
A krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek cukor


Elkészítés:

A tejet kissé felmelegítjük, beletesszük a mézet, kicsit még melegítjük majd félretesszük. A meggylevet felforraljuk a cukorral, besűrítjük a vízzel kikevert keményítővel, majd beletesszük a meggyet is és összeforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük és a habot megfelezzük. Az egyik felét óvatosan összekeverjük az olvasztott csokoládéval (vízgőz felett felolvasszuk). A másik felét pedig a cukorral kikevert mascarponéval. Felszeleteljük a kalácsot. Egy üvegtál aljába teszünk a tejes mézbe áztatott kalácsszeletekből, majd arra ráöntjük a felfőzött meggyet. Ismét egy réteg áztatott kalács következik, erre jön a fehér krém, majd újra egy sor áztatott kalács és végezetül a csokis krém. A rakott kalácsot néhány órán át hagyjuk a hűtőben pihenni.



További gyümölcsös sütemények | saját receptek | sütés nélküli sütemények

2014. április 25., péntek

Nachos grande


A mexikóiak kedvence is a nachos vagy más néven tortilla chips.
Igazi "tévénézős" csemege. Sokféle mártogatós készülhet hozzá, egyszerűen a tejfölt fokhagymával és apróra vágott kéksajttal is ízesíthetjük. A paradicsomos vagy sajtos mártogatós is kedvelt. Én most igazi paradicsomos salsát készítettem hozzá. Mi így kedveljük igazán, de érdemes többfajta mártogatóssal is kipróbálni.
  

Hozzávalók 2 főre:

  • 60 g tortilla chips
  • 15 dkg darált marhahús
  • 15 dkg sajt (reszelt cheddar)
  • 10 dkg fejtett bab (fekete, konzerves)
  • só, bors, őrölt római kömény és chili, oregánó, ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 1 pohár tejföl

A paradicsomos salsahoz:
  • 3 db paradicsom (friss)
  • 240 g konzerv paradicsom (darabolt)
  • 2 db jalapeño (vagy más csípős paprika)
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika (nem csípős)
  • 0.5 lime-ból nyert limelé (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A darált marhahúst az olajon pirítani kezdjük, majd ízlés szerint fűszerezzük: oreganóval, chilivel, sóval, borssal, római köménnyel. Kb. 15 perc után adjuk hozzá a leszűrt babot és további 5 perc alatt az egészet készre pirítjuk.

Egy tűzálló tányérra tegyünk 2 marék tortilla chipset, szórjuk meg a darálthúsos babbal, reszelt sajttal, 
majd mindezt megismételjük azaz újra rétegezzük a megmaradt chipset a hússal, babbal, sajttal (ameddig az alapanyagok el nem fogynak).
Sütőben (felső sütésre állitva) pár perc alatt ráolvasztjuk a sajtot.

Salsa készítése:
A paprikákat,hagymát aprítógéppel feldaraboljuk,majd a hámozott paradicsomokat is (nagyobb darabokra hagyjuk).
Hozzákeverjük a sót,a lecsepegtetett konzerves paradicsomot, limelevet.
Hűtőben fogyasztás előtt 1-2 órát állni hagyjuk.

Salsával, tejföllel, felkarikázott zöldpaprikával megszórva tálaljuk a nachost.

További nemzetek ételei | előételek

2014. április 21., hétfő

Húsleves csigatésztával


A magyar konyha legősibb ételei közé tartozik a leves, ezek között is a húsleves, mivel a vadászatban csak húst szereztek az ősi vadászaink, amiből többek között levest főztek, ami kellő energiát adott nekik.
A finom húsleves főzés fő szabálya, hogy lassan és kellő ideig főjön és a friss zöldségek hozzáadásával lesz meg a kívánt összhatás.


Hozzávalók 5-6 főre:

  • 1,5 kg csontoskaraj
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 kis gumó zeller
  • 1 nagy v.hagyma
  • 1 nagy krumpli
  • 1 kis karalábé
  • 2 kelkáposzta levél
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • só, szemesbors
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 csokor petrezselyemzöld + zellerzöld
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A húst megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habját leszedjük. A zöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk és a levesbe tesszük (a krumplit, a hagymát, és a karalábét egészben hagyjuk).
A fűszereket (szemesbors, fokhagyma) teatojásba rakjuk, és úgy engedjük a levesbe. A zellerzöldet is hozzáadjuk. Ízesítjük sóval és a húsleveskockával.
A húslevest nagyon lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Amikor minden puha, a levest leszűrjük és külön tálaljuk a főtt húst és a zöldségeket.
Végül sós vízben kifőzzük a csigatésztát és hozzáadjuk a leveshez és friss petrezselyemzölddel megszórjuk.

További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | levesek
y

Húsvéti sajtos fűszervajas karaj



Ideális a húsvéti alapanyagokból készíteni egy finom frissensültet ebédre. Mindenkinél marad húsvéti sonka, tojás. Az idei húsvétkor sajtos fűszervajat kombináltam a húsvéti alapanyagokkal. Így született ez a húsétel. Családomnak nagyon ízlett, és bármilyen körettel finom lehet.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 nagy szelet (csont nélküli) karaj
  • 4 szelet húsvéti sonka
  • 2-3 db főtt tojás
  • 20 csapott ek liszt
  • 30 ek zsemlemorzsa
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg trappista sajt
  • só, bors ízlés szerint
  • fél csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítés:

A karajt minél nagyobb szeletekre kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Elkészítjük a tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat a reszelt sajttal jól összedolgozzuk. Hozzáadunk egy kevés sót, borsot és aprított petrezselyemzölddel ízlés szerint ízesítjük.
A hússzeletek egyik oldalára helyezzük a vajas tölteléket, erre jön egy szelet sonka és néhány karikára vágott főtt tojás. A hús másik oldalával beborítjuk és hústűvel rögzítjük, hogy ne folyjon ki a töltelék. A szokásos módon panírozzuk a húst (liszt, tojás, prézli). Érdemes duplán panírozni, majd forró olajban fedő alatt kisütjük.

Én köretként sült burgonyát és a nálunk nagy kedvenc dijoni mustáros répát készítettem hozzá.

További sertéshúsok | saját receptek | húsvéti ünnepi ételek | frissensültek

2014. április 20., vasárnap

Húsvéti reggeli asztal - 2014




Íme nálunk a húsvéti reggeli: házi parasztsonka, főtt tojás és kolbász és mindezek mellett a majonézes húsvéti salátám. A koronát a reggelire a rusztikus nutellás kalács tette fel.

Majonézes húsvéti saláta


Nem csak húsvétkor készíthető, aki szereti a majonézes salátákat,annak bármikor önmagában vagy akár valamilyen hús mellé, kitűnő választás lehet!


Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db közepes burgonya
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 6 db csemegeuborka
  • 3 db tojás
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • tartármártás

Ecetes-cukros salátaléhez:
  • kb. 3-4 dl vízhez ízlés szerint adunk ecetet, sót és cukrot


Elkészítés:

A burgonyákat sós vízben főzzük meg héjastól, majd még langyosan húzzuk le a héját és vágjuk tetszés szerinti kockákra. A lilahagymát vágjuk félbe és szeleteljük fel a fél karikákat. Csináljunk egy ecetes-cukros salátalevet és ebbe tegyük a burgonyát és a lilahagymát néhány órára (így átveszi az édes, sós, ecetes saláta levének ízét). Később alaposan szűrjük le, hogy jól lecsepegjen, mert nekünk csak a burgonyára és a hagymára van szükségünk. A kukoricát szintén leszűrjük.
A tojásokat főzzük meg, majd karikázzuk fel. A csemegeuborkát apró kockára vágjuk.

Tartármártást készítünk. Ehhez hozzáadjuk a burgonyát, hagymát, uborkát, kukoricát és a főtt tojást. Óvatosan forgassuk össze az elkészült salátát, tálalásig tartsuk hűtőben.

További saláták | köretek | saját receptek | előételek | húsvéti ünnepi ételek

Rusztikus nutellás kalács




A nutellát biztosan mindenki ismeri, főleg a gyerekes anyukák. Egyfajta isteni mogyorós, csokoládés krém. Nálunk a palacsintának is elengedhetetlen tölteléke. De évekkel ezelőtt egy újságban ráakadtam erre a receptre, azóta ebben a formában, így kalács töltelékeként kerül leggyakrabban az asztalunkra. Az elmúlt időben, ünnepekkor egészen biztos, hogy ezt a kalácsot sütöm. Igaz, hogy a kelt tészta érzékenyebb, mint egy egyszerű kevert tészta, de nem is ördöngősség az elkészítése! Persze a rutin nem árt, de kezdők is bátran neki állhatnak, éppen ezért próbáltam a fázisképekkel is segítségetekre lenni. 
Sok sikert kívánok hozzá!



Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg liszt
  • 280 ml tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 3 tk cukor
  • 30 dkg nutella
  • olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, a lágy vajat, sót, cukrot, és az élesztős tejet. Könnyű tésztát dagasztunk addig, amíg elválik a kezünktől és a táltól is. Meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk. Kinyújtjuk lisztezett felületen (kb. 25 x 35 cm-es téglalapra). Kenőlapát segítségével rákenjük a nutellát. A rövidebb oldalról indulva feltekerjük, mint a bejglit.


Akkor jó, ha szélesebb és laposabb rudat kapunk, mint általában a bejglinél szokás. Ezután éles késsel bevágásokat készítünk, mintha egy fenyőfát készítenénk a rúdból. Tehát mindkét oldalán ferdén, párhuzamosan bevagdossuk 2-2,5 cm távolságokat kihagyva. A közepét ne vágjuk át (mintha az lenne a fa törzse). Ezután a két egymással szemben álló tésztacsíkot átfordítjuk egymáson. Végig áthajtogatjuk az egész tésztát.


Megkenjük tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben megsütjük (én szívesen használok sütőpapírt).



További sütemények | édes kelt tészta | húsvéti ünnepi ételek | Ünnepi asztal | nutella

2014. április 18., péntek

Töltött paprika



Ha netán azt gondolnánk, hogy a töltött paprika több száz éve a magyar konyha része, tévedünk. A hagyományosnak vélt magyar étel török eredetű, és balkáni közvetítéssel került hozzánk.
A töltött paprika a nyári szezon egyik kedvenc étele, friss alapanyagokból igazán finom lesz és már az illata is mennyei. A friss húsos paprikába töltött fűszeres hús, jó sok krémes paradicsommal az igazi. Én gombócokat is készítek, télen főként, de az íze miatt néhány paprikát megtöltök akkor is. Főtt burgonyával és / vagy friss kenyérrel isteni.


Hozzávalók 4-5 főre:

  • 5 db tv paprika
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 125 g gyors rizs (1 tasak)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 360 g sűrített paradicsom (Kecskeméti)
  • 1 l 100%-os paradicsomlé
  • só, bors, cukor, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő (ízlés szerint)
  • 1 db tojás
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 3-4 ek liszt


Elkészítés

A paprikákat magházától megtisztítjuk, a legegyszerűbb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk, 
és így egy mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
A gyorsrizst megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A töltelék hozzávalóit: rizs, darált hús, 
hagyma, fokhagyma, tojás és a fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő, ízlés szerint) összekeverjük, jól összedolgozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a paprikákat, a maradékból pedig vizes kézzel gombócokat formázunk.
Egy nagyobb lábasban olajjal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amit a paradicsomlével öntünk fel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és még annyi vizet, hogy megfelelő állagú legyen a paradicsomszószunk.
Ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük, majd amikor forr, beletesszük a paprikákat és a gombócokat. 
Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk (kb. 1-1,5 óra). Óvatosan szükséges csak néha megkeverni. A paradicsomszószt a megtöltött paprikával és főtt burgonyával tálaljuk.


További sertéshúsok | egytálételek | magyaros

Zöldborsó pörkölt



Olcsón, gyorsan, finomat!
Felejtsd el a húst, helyette próbáld ki virslivel és, ha lehet friss borsóval. Szerencsére a borsót mirelit formában az év bármely szakaszában beszerezheted, így végül is bármikor ízletes fogást készíthetünk!
Már említettem, én elfogult vagyok, mert imádom a zöldborsót, ezért ez az étel is az egyik hétköznapi  kedvencem.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg kifejtett zsenge zöldborsó (vagy mirelit)
  • 3 pár bécsi virsli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • étolaj
  • só, bors, ételízesítő
  • kb. 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 kis pohár tejföl (150 g)
  • 1 cs friss petrezselyemzöld
  • 1 dl ketchup

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, olajon pirítjuk, majd rátesszük a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Együtt pároljuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Felöntjük kb. 2-3 dl vízzel és ekkor hozzáadjuk a zöldborsót. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és a ketchuppal. 
A vizet szükség szerint pótolhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl híg!
Fedő alatt puhára főzzük a borsót, majd hozzáadjuk a karikára vágott virslit. Néhány percig főzzük. A tejfölt kikeverjük a liszttel és 1-2 ek forró szafttal, majd a pörkölthöz adjuk. Még néhány percig összerottyantjuk, majd friss petrezselyemzölddel megszórjuk. 

Sokan köretet adnak a zöldborsó pörkölthöz, nokedlit vagy bármi mást. Szerintem semmi ilyesmi nem szükséges hozzá, csupán ropogós, friss házikenyér!


További magyaros ételek | pörköltfélék

Karfiol leves grízgaluskával



Nem csak finom, de egészséges is a karfiol leves. Hagyományos íz, egyszerű elkészítés, ideális megoldás hétköznapokra. Mivel nem hízlal, akár egy könnyű vacsora formájában is asztalunkra kerülhet.


Hozzávalók 4 főre:

Leves:
  • 500 g karfiol
  • 200 g sárgarépa
  • 200 g fehérrépa
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1.5 l zöldségleves alaplé
  • 100 g tejföl
  • 50 g főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 cs petrezselyem

Grízgaluska:
  • 1 db tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • 5 ek búzadara


Elkészítés:

Először is elkészítjük a grízgaluskát: Egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. 5 csapott evőkanálnyi grízt szórunk bele, és egy késhegynyi szódabikarbónát, vagy sütőport. Jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk.

A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. 
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldség alaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk. Amikor forr, akkor kiskanál élével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. (Amikor megkeverjük és már nem "kopog", hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest ízesítjük sóval, borssal.

A lisztet simára kavarjuk a tejszínnel és a tejföllel, felöntjük kevés forró levessel, majd az egészhez adjuk és további 5 percig főzzük. A végén apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórjuk.

Tipp: A grízgaluskát főzhetjük más zöldséglevesbe és húslevesbe is.



További levesek | hús nélküli ételek

2014. április 16., szerda

Fehéborecetes rukkola saláta


Ez egy egyszerű, ízletes saláta, ami bármilyen sültek, húsok kísérője lehet, vagy akár könnyű előételként is fogyasztható.


Hozzávalók 2 főre:

Öntethez:
  • 1 dl extraszűz oliva olaj
  • kb. 2-3 ek jó minőségű fehérborecet
  • só, bors
  • kevés méz
Salátához:
  • 10 dkg rukkola saláta
  • 3 db paradicsom
  • fél kígyóuborka
  • egy db kisebb piros kaliforniai paprika
  • parmezánsajt

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a rukkola salátát, majd a tetszőleges darabokra vágott paradicsomot, uborkát és kaliforniai paprikát. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük (ha van rá lehetőség előre elkészíthetjük, hogy az ízek jobban összeérjenek), majd a zöldségekre locsoljuk.
Parmezán forgáccsal megszórva tálaljuk.
További előételek | saláták | előételek | hús nélküli ételek | alacsony kalória tartalmú ételek | köretek