Oldalak

2017. január 29., vasárnap

Majonézes tojásos burgonyasaláta




A majonézes burgonyasaláta tojással bővített változata.  Szintén tálalhatjuk önálló ételként és köretként egyaránt. Nálunk leginkább sült-, illetve grill húsok mellé készül.
Nagyon kedvelt és gyakran készített fogás.

Hozzávalók 4 főre:

Ecetes, cukros salátaléhez:
Kb. 1 liter vízhez ízlés szerint adunk ecetet, sót és cukrot.


Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben hűlni hagyjuk és felkarikázzuk. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. A héját még melegen lehúzzuk és vékonyan felkarikázzuk. Kb. 1 liter cukros, ecetes salátalevet készítünk, ízlés szerint ízesítve. (Kellemesen savanyú, ecetes és édes legyen.) A megtisztított lilahagymát félbevágjuk, majd felszeleteljük. A salátalébe tesszük a felkarikázott burgonya és hagymaszeleteket. Kb. 2-3 órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tartármártást. Ezután a krumplis hagymát alaposan leszűrjük és egy nagy tálba tesszük. A tojáskarikákat is hozzáadjuk. Az elkészült tartármártással alaposan, de óvatosan elkeverjük, hogy ne törjenek össze az alapanyagok. Ha szükséges, még utólag ízesíthetjük sóval, borssal, esetleg cukorral és néhány órát még a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.




Tipp: Ajánlom például a Whiskys oldalasomhoz ezt a salátát:

  További saláták | előételek | saját receptek | hús nélküli ételek | köretek

Whiskys oldalas




Isteni finom és kihagyhatatlan élvezet! :)
Egyszerűen imádom az ilyen sülteket, mindenféle ízletes mázzal pácolva, illetve kenegetve, amit hihetetlenül sokféleképpen lehet variálni. Most whiskyvel ízesítettem.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1,5 kg oldalas
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db marhahúsleves kocka
  • kb. 8-10 db egész feketebors
A páchoz:
  • 5 dl paradicsom püré
  • 1 dl whisky
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk frissen őrölt koriandermag
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl méz


Elkészítés:


Az oldalast megtisztítjuk, feldaraboljuk, megmossuk. A vöröshagymával, a szemes borssal és a leveskockával ízesített vízben, körülbelül egy órát főzzük. A főzőléből kiszedve, hagyjuk kihűlni és megszáradni a húst. A pác hozzávalóit: a paradicsompürét, a whiskyt, sót, borsot, koriandert, a zúzott fokhagymát és a mézet összekeverjük. Az előkészített oldalasokat alaposan megforgatjuk a pácban és tepsibe sorakoztatjuk őket. A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeveréses, ha van) és körülbelül egy órát sütjük. Közben többször is a megmaradt, ízletes páccal kenegetjük, és félidőben a húst is megfordítjuk. Ezután 200 fokra emeljük a hőfokot (alsó-felső sütésen) és körülbelül még 20 perc alatt ropogósra sütjük az oldalast. Természetesen, ha van rá lehetőség, grillen is süthetjük!
Amerikai káposzta salátával és majonézes tojásos burgonyasalátával tálaltam, de egy steak burgonya is kiváló körete lehet.



További grill ételek | sertéshúsok | sülthúsok

2017. január 28., szombat

Almás kalácspuding




Egy könnyen elkészíthető desszert, ami a maradék kalács remek felhasználási módja lehet.
Belül szaftos, krémes, a teteje ropogós és éppen annyira édes, amennyire kell. A karamellizált alma pedig jól harmonizál a többi alapanyaggal. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Hasonló, régebbi receptem a Croissant puding

Hozzávalók 6 főre:

A karamellizált almához:

  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg barnacukor
  • 5 db alma

A csokiöntethez:

  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • 7 ek tej

További hozzávalók:

  • 30 dkg kalács
  • 2 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 2 db tojás

A tálaláshoz:

  • vanília vagy tejszín ízű fagylalt


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a karamellt. A vajat és a barnacukrot egy serpenyőben, alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. A hámozatlan almát kicsumázzuk és karikára vágjuk. Amikor a karamell felolvadt és fortyogni kezd, hozzáadjuk az almakarikákat. Pár percig pároljuk, majd levesszük tűzről. Egy tortaformába helyezzük a karamellizált alma felét, majd beborítjuk a felaprított kalácsdarabokkal. A tetejére simítjuk a maradék almát. A megmaradt karamell öntettel meglocsoljuk a tetejét. Egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a felvert tojásokat, majd ezt a keveréket az almás kalácsra öntjük. 180 fokon körülbelül 45 percig sütjük. Ez idő alatt elkészítjük a csokiöntetet: egy lábasban a vajat, a porcukrot, a kakaóport és a tejet melegíteni kezdjük. Simára keverjük, forralni nem kell, csak összemelegíteni! Az elkészült kalácsot a csokiöntettel meglocsoljuk. Majd egy gombóc vanília, illetve tejszín ízű fagyival tálaljuk.

video

Saját recept videóm:







További desszertek | sütemények | gyümölcsös sütemények | saját recept videóim

2017. január 25., szerda

Pizza bolognais




Természetesen az étel Bolognából származik, ami Észak-Olaszország egyik híres városa a Pó síkságon. A bolognai pizza feltétje a bolognai mártás, erre kerül a reszelt sajt. A bolognai mártás hagymából, zöldségekből, paradicsomból főzött mártás, amibe darált húst is keverünk. Ezt a ragut tesszük a bolognai spagettire is, ami szintén egy tipikus olasz étel és a pizzához hasonlóan világszerte sok helyen kerül az asztalokra.

Hozzávalók (3 db pizzához):

A pizzatésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó
A feltéthez:
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 adag pizzaszósz
  • 3 db paradicsom
A bolognai szószhoz:
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, oregánó-, bazsalikom ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 0,5 kg darált hús (sertés vagy marha)
  • 200 g sűrített paradicsom
  • 1 d ketcup

Elkészítés:

Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt és a bolognai ragut: a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk, majd az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal ízlés szerint. A babérlevelet is a szószhoz adjuk. Kevés vizet öntünk hozzá és a sűrített paradicsomot, valamint a ketchupot is. (Ha van kibontott vörösborunk a hűtőben, akkor egy fél deciliter isteni ízt a ragunknak.)
Fedő alatt, takaréklángon, körülbelül 30 perc alatt készre pároljuk a szószt.
Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük és a bolognai ragut is elosztjuk a tetejükön. A paradicsomokat félbevágjuk, majd felszeleteljük és a pizzákra helyezzük. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket és a sütő legmagasabb fokára (nekem 220 fok) előmelegített sütőben, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.




További olaszos ételek | pizzák - pizzafélék | nemzetek ételei

2017. január 14., szombat

Banános tejszínhabos csokitorta




A banán és a csokoládé már sokszor bizonyított együtt :).
Ha nem akarod túlkombinálni a torta készítést, akkor ez a recept pont neked való! Ez a torta nagyon-nagyon finom és roppant egyszerű elkészíteni. Még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. 

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:
Az alaphoz:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg margarin 
A krémhez:
  • 40 dkg cukrozott sűrített tejkonzerv
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg dió
  • 4 db banán
  • 1 db citrom leve  
A habhoz: 
  • 4 dl habtejszín
  • 1 db habfixáló
  • 5 dkg cukor
A tetejére: 
  • 2 ek kakaópor
  • kb. 1 ek durvára vágott dió

 
Elkészítés:
Először elkészítjük a torta alapját: a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a lágy margarinnal és a darált keksszel összekeverjük. Egy kisebb sütőformát (az enyém 24 centiméteres) sütőpapírral kibélelünk és a keksz alapot alaposan belenyomkodjuk. Próbáljuk úgy, hogy a forma peremére is jusson, majd hűtőbe tesszük körülbelül fél órára. Közben a krémhez félretett csokit szintén vízgőz felett megolvasztjuk és a sűrített tejjel összekeverjük. Ezt a krémet a kihűlt keksz alapra rákenjük és megszórjuk a durvára vágott dióval. (Egy kevés diót tegyünk félre a díszítéshez.)
Újra hűtőbe tesszük körülbelül egy órára. A banánokat megpucoljuk és felkarikázzuk és a citrom levében megforgatjuk őket. Három darab banánt szépen elrendezünk a krém tetején. A hideg tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A felvert habot a lehűlt torta alapra halmozzuk, nem kell, hogy szép szabályos legyen! A maradék banánkarikákkal díszítjük a torta tetejét, és megszórjuk egy maréknyi durvára vágott dióval és kakaóporral. Néhány órára a hűtőbe tesszük tálalás előtt.





  További sütemények | gyümölcsös sütemények | torták | sütés nélküli sütemények

2017. január 8., vasárnap

Mascarponés paradicsomos csirkemell



Isteni csirkés étel, olaszos ízvilággal, amely után megnyalod mind a tíz ujjad! :) 
Ha nem szeretnéd kicsit nehezebb magyaros ízekkel terhelni a gyomrod, mint például a csirkepörkölt, akkor érdemes ezt a finomságot kipróbálni:

Hozzávalók 4 főre:
  • 80 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db 400 g-os hámozott, egész paradicsom konzerv
  • fél dl olivaolaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 ek bazsalikom, vagy 2 maroknyi friss bazsalikom levél
  • 1 kk oregánó

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk és kevés olivaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Körülbelül 15 perc alatt sűrűre főzzük és a mascarponét is hozzákeverjük. Egy serpenyőben kevés olivaolajon elősütjük a szeletekre vágott csirkemellek mindkét oldalát. Közben enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy sütőtálba sorakoztatjuk őket és leöntjük a bazsalikomos paradicsomszósszal. 180 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Ha van friss bazsalikomunk, akkor szórjunk belőle a tetejére is. Köretként rizst vagy főtt tésztát kínálhatunk hozzá.





További csirkehúsok | olaszos ételek

2017. január 4., szerda

Currys ananászos csirkemell csíkok fusilli tésztával




Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, laktató és nagyon ízletes ebéd. A curry egy jellegzetes ízt ad neki, ami egy ismert, kedvelt indiai ízt jelent az európai ember számára. Az ananász és a tejszín jól passzol hozzá, nagyon finom lesz így együtt. Az Ananászos csirke receptem után próbáljátok ki ezt is:

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 1 doboz ananász konzerv (340 g)
  • 3 dl tejszín
  • kb. 2 ek currypor
  • kb. 4 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • kb. 1 dl ananászlé (a konzervből)


Elkészítés:

Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a csíkokra vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Amikor a hús már megpuhult, hozzáadjuk az ananászkockákat. Ráöntjük a bort és az ananászlevet. Ízesítjük sóval, borssal. A végén a tejszínhez keverjük az étkezési keményítőt és az ételhez adjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik, és már tálalhatjuk is.
Köretként bármilyen tészta vagy párolt rizs illik mellé.





További csirkehúsos receptek | saját receptek | tokányok