Oldalak

2016. október 29., szombat

Kólás-ragacsos sült oldalas




Lehet, hogy elsőre furcsának tűnhet, hogy a hús kólában van előfőzve, de ez senkit  ne riasszon el!
Nagyon finom, omlósra fő az oldalas, és a kólától lesz egy különleges íze, amelyet a pácoláshoz használt szósz, csakis fokozni tud. Lehet grillen és sütőben is elkészíteni. 

Hozzávalók 4 főre: 
  • 1,5 kg sertés oldalas
  • 0,5 liter kóla
  • 3-4 dl víz
  • só ízlés szerint
A szószhoz:
  • 6 ek barnacukor
  • 6 ek ketchup
  • 3 ek szójaszósz
  • 3 ek Worchester szósz
  • 1 ek Piros Arany krém
  • 1 ek chili szósz

Elkészítés:

Az oldalast feldaraboljuk, megmossuk, enyhén megsózzuk, majd egymás mellé helyezzük egy tepsiben. Felöntjük a kólával és a vízzel. A lényeg, hogy a folyadék ellepje a húst. A tepsi tetejét fóliával lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 2-3 óra alatt puhára pároljuk a húst. (Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük és szétessen!) Amikor a hús puhára főtt, kivesszük a léből és alaposan lecsepegtetjük. A visszamaradt főzőlevet kiönthetjük, nincsen már rá szükségünk. A hús sütése alatt elkészítjük a szószt: a hozzávalókat (barnacukor, ketchup, szójaszósz, Worchester szósz, Piros Arany, chili szósz) egy serpenyőbe tesszük és állandó keverés mellett felforraljuk. Majd alacsonyabb hőfokon, még néhány percig főzzük. Ezután a lecsepegtetett oldalast alaposan a szószba mártogatjuk, majd szép sorba visszatesszük őket a tepsibe. Ha van időnk, sütés előtt hagyjuk még állni egy órát, hogy az ízek jól átjárják a húst. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A sütésidő felénél megfordítjuk a húsokat, hogy mindkét oldaluk szép pirosra süljön.

Kiváló körete lehet az Amerikai káposztasaláta, valamint most Dijoni mustáros répát is készítettem hozzá. Nagy sikere volt, a vendégeim megnyalták mind a tíz ujjukat :).
 


További grill ételek | sertéshúsok | sülthúsok

2016. október 27., csütörtök

Gombás melegszendvics




Nincs időd vacsorát főzni, de szívesen ennél gyorsan valami meleget? 
Készíts melegszendvicset!
Számtalan variáció létezik, már én is mutattam nektek néhányat és még fogok is. Nálunk nagyon népszerű a melegszendvics, soha nem lehet megunni, rengeteg változatban készítem, kétszer egyforma még sosem sikerült. 
Most gombás krémmel készül, íme:

Hozzávalók 2 főre:
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • só-, bors-, kakukkfű ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2 db sajtos kifli vagy bagett

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra vágjuk és megdinszteljük a vajon. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és megpároljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel ízlés szerint, és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Néhány perc párolás után, amikor a gomba megpuhult, rászórjuk a lisztet. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és jól elkeverjük. Kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük. A végén belekeverjük még az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Picit várunk, hogy kihűljön a krém, majd a félbevágott kifliket bőségesen megkenjük vele. Megszórjuk a reszelt sajttal és a sütőben aranyszínűre sütjük.



Tipp: amikor gombapörkölt készül nálam és esetleg marad belőle (sokszor még nem fordult elő :)) , akkor a maradékból készítek melegszendvicset. A pörkölthöz adok liszttel elkevert tejfölt, kicsit összeforralom, hogy jól besűrűsödjön és ezt a keveréket kenem a kifli vagy kenyér szeletekre.

További melegszendvicsek | szendvicsek | saját receptek | hús nélküli ételek | gomba

2016. október 22., szombat

Túrós vaníliapudingos kakaós piskóta



Ezt a süteményt hamar össze lehet dobni!
A krém túrós, viszont simán vaníliásan is készíthető. Másnap is nagyon finom, nem szárad ki. A maradékot (már, ha marad másnapra :), reggelire szoktuk elfogyasztani egy pohár kakaó társaságában.

Hozzávalók 4-5 főre:

Tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl langyos víz
  • 1 dl olaj
  • 1 cs sütőpor
  • 4 ek holland kakaópor
  • 3 db tojás
Krémhez:
  • 30 dkg túró
  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárgája


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A krémhez a pudingot a tejjel és a 2 evőkanál cukorral megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ezután a pudinghoz adjuk a többi hozzávalót: a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a túrót. Jól összekeverjük a krémet és nyomózsákba töltjük. (Ha nincs nyomózsák, zacskóba is önthetjük és az egyik sarkát levágjuk.) Így nyomjuk a krémet rácsosan a tésztára:



Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük:




További sütemények | túró

2016. október 16., vasárnap

Fehérboros csirkecomb szőlőmártással




Ez egy őszi hangulatú, isteni vacsora vagy ebéd. Aktualitásképpen szőlő és bor felhasználásával készítettem egy finom főételt.
Szőlőszezonban mi nagyon szeretjük. Szőlőmártást más sültekhez is szívesen készítem, például kacsa-, libasült mellé. A csirkecombot borban pároltam. Köretnek burgonyapürét tálaltam, de rizzsel is finom.

Hozzávalók 4 főre:
  • 4 db csirkecomb
  • só-, bors-, bazsalikom-, kakukkfű-, majoranna ízlés szerint
  • 1 ek margarin
  • kb. 1 dl fehérbor
  • kb. 2 ek méz
  • 1 adag szőlőmártás

Elkészítés:

A megtisztított csirkecombokat ízlés szerint fűszerezzük: sóval, borssal, kakukkfűvel, és majorannával. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, ha van akkor légkeveréses fokozaton. Egy tepsit margarinnal kikenünk és a befűszerezett combokat egymás mellé helyezzük. Fehérbort és kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedjük. Körülbelül 45 percet sütjük, majd mézzel megcsorgatjuk a tetejét és 180 fokon (alsó-felső fokozaton), fólia nélkül szép pirosra sütjük. Közben elkészítjük a szőlőmártást és a megsült combokat a mártással és burgonyapürével tálaljuk.



További csirkehúsok | frissensültek | sülthúsok

Szőlőmártás



Itt van az ősz, a szüret ideje! :)
Készítsünk szőlőből, borból ízletes ételeket. Például ezt a mártást, ami tökéletesen illik húsokhoz és sajtokhoz. A szőlő nagyon jó kiegészítője a Camembert sajtnak. Általában a friss sajtokat fogyasztjuk szőlővel, de igazi különlegesség lehet akár a rántott sajt mellé is egy szőlőmártás. Én most csirkecomb mellé készítettem, ráadásul borban pároltam meg. 
Ajánlom szeretettel a Fehérboros csirkecomb szőlőmártással receptemet. 
A nagyszerű szőlős fogásokat illik leöblíteni egy pohár isteni borral. :)

Hozzávalók 4 főre:
  • 2 db nagy fürt szőlő (fehér és vörös)
  • 1 dl fehérbor
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk méz
  • 1 csipet fahéj
  • 1 kk reszelt narancshéj
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 0,5 dl főzőtejszín
 
Elkészítés:

A megmosott és lecsepegtetett szőlőt leszemezzük (aki szeretné, ki is magozhatja). A bort egy serpenyőbe tesszük (ha a szőlőmártást sült hús mellé készítjük, akkor a hús sütésénél visszamaradt szaftot tegyük egy serpenyőbe és ahhoz öntsük hozzá a bort). Ízesítjük kevés sóval, borssal, valamint a mézzel, fahéjjal. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat is. Pár percig összefőzzük, majd hozzákeverjük a szőlőszemeket és további 1-2 percig pároljuk. Nem kell, hogy túl puha legyen! Végül az étkezési keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a mártáshoz adjuk. Óvatosan kevergetjük és besűrítjük az ízletes szőlőmártást.
Tálalhatjuk sült húsokhoz, sajtokhoz, stb. Mint említettem már én fehérborban sült csirkecomb mellé tálaltam:



További szószok-mártások

2016. október 13., csütörtök

Brokkoli krémleves




Tápláló, zöldséges krémlevesekből sosem lehet elég! :)
Brokkolival is érdemes kipróbálni ezt a fogást. Ez a leves, azon túl, hogy nagyon könnyű elkészíteni, még egészséges is. Amit szeretek még ebben a receptben, hogy nem liszttel vagy étkezési keményítővel érjük el a brokkoli leves krémességét, hanem a hozzáadott burgonyával.

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg brokkoli
  • 30 dkg (kb. 3 db burgonya)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l zöldségleves
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 2-3 ek olaj
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
Tálaláshoz
  • 10 dkg füstölt karaván vagy trappista sajt
  • pirított kenyérkockák (kruton)



Elkészítés:

A brokkolit alaposan megmossuk és körülbelül azonos méretű részekre daraboljuk. A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk és a vöröshagymát, fokhagymát is apróra vágjuk. Egy kevés olajon, közepes lángon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát is, és még egy percig együtt pároljuk. A brokkoli rózsákat a hagymára tesszük, a felkockázott burgonyával együtt. Átkeverjük és egy-két perc alatt megfuttatjuk a zsiradékban. Öntsük fel a zöldséglevessel és főzzük kb. 15-20 percig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tejszínt. Egy kevés brokkolit kivehetünk a díszítéshez, a többit botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatesszük, csak egyet forralunk már rajta, és el is készült a finom brokkoli krémlevesünk. Önmagában is tökéletes fogás, de kiválóan illik hozzá a kruton és / vagy valamilyen erősebb ízű reszelt sajt, pl: cheddar vagy füstölt karaván.




További krémlevesek | levesek | hús nélküli ételek

2016. október 8., szombat

Mogyoróvajjal töltött csokoládé chipses süti



A mogyoróvaj nálunk is egyre népszerűbb alapanyag, nem is kérdés, hogy miért.
Csupa mogyoró, finom és krémes, ráadásul sokféleképpen felhasználható. Készülhet belőle például egy ilyen isteni, csoki chipses sütemény is, amit egy gombóc fagylalttal tálalva, ha lehet még fenségesebbé tehetünk.

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 20 dkg lágy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 db tojás
  • 20 dkg mogyoróvaj
  • 3-4 dkg csokoládé chips (gabonapehely)
  • 1 ek olaj
  • jégkrém ízlés szerint (a tálaláshoz)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tálba tesszük a lisztet és hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálba a lágy vajat tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a barnacukrot és addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz. Utána a vajas krémbe tesszük a tojást és a vanília aromát is. Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket több részletben hozzáadjuk. Végül a csoki chips kerül a masszába. Egy sütőformát olajjal kikenünk (az enyém 24 cm-es volt) és a fele adag tésztát a sütőformába nyomkodjuk. A mogyoróvajat elkenjük a tészta tetején és befedjük a tészta másik felével. A tetejét lenyomkodjuk, hogy szép, egyenletes legyen. Az előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük, amíg a széle aranybarna nem lesz. Melegen, frissen a legfinomabb. Szeletekre vágva, a kedvenc fagylaltunkkal tálaljuk.

Tipp: állásában kissé megkeményedik, ezért ha nem fogy el melegen, akkor később tálalás előtt mindenképpen melegítsük fel, hogy újra puha legyen a tészta. Amúgy is a hideg fagylalttal lesz tökéletes a tálalása.
video

Saját recept videóm:



További torták | sütemények | saját recept videóim

2016. október 2., vasárnap

Grillezett csirkemell narancsos-joghurtos pácban




Imádok grillezni bármit, akár húst, zöldséget egyaránt. 
Szeretem a változatos pácokat, így nem lehet sosem megunni, mindig más ízvilágba kalauzolhat el minket még egy szelet csirkemell is. Fontos, hogy a pácokban néhány órát kell a hűtőben állnia a húsoknak, de nyugodtan benthagyhatjuk egy éjszakára is. Így már korábban előkészíthetjük a kerti grillpartit vagy egy gyors, remek vacsorát. Hiszen csak ki kell venni a pácból, lecsepegtetni, megsózni és már mehet is a grillrácsra, vagy akár egy tűzálló tálban a sütőbe!

Hozzávalók 4 főre:
  • 1 kg csirkemell filé
  • só-, bors ízlés szerint
A páchoz:
  • 1 nagy pohár (330 g) natúr joghurt
  • 1,5 dl naracsjuice
  • 1 ek lime (zöld citrom) frissen facsart leve
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek méz
  • 1 tk chilipaprika
  • 1 tk kakukkfű

Elkészítés:

A húst szeletekre vágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd sózzuk-borsozzuk. Egy tálban a pác hozzávalóit összekeverjük: a joghurtot, a narancslét, a lime levét, narancs reszelt héját, fokhagymát, mézet, chilipaprikát és a kakukkfüvet.
A hússzeleteket a pácba tesszük és a hűtőben állni hagyjuk legalább 3-4 órát, de a legjobb egy egész éjszakán keresztül. Majd előhevített grillsütőn, vagy tárcsán a hússzeleteket addig sütjük, amíg a hús megpirul és puha nem lesz. Közben néhányszor megkenjük a páccal. Bármilyen grillen sült zöldségekkel, zöldségnyárssal nagyon finom, alkalomadtán így tálalom. Most viszont két másik kedvencem, majonézes burgonyát és paradicsom salátát készítettem.


További grill ételek | csirkehúsok | sülthúsok