Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. december 14., hétfő

Mazsolás borleves




Az illatos borleves a karácsony esti böjtös vacsora hagyományos kelléke. Inkább édességnek, mint étvágycsináló levesnek mondható. 
A borból készült leves igazi ünnepi különlegesség, fűszeres illata már messziről elárulja!
Egy csésze borleves remek kezdet lehet az ünnepi vacsorán, de záró fogásként is megállja a helyét. Jól átmelegíti a testet, valamint alkoholtartalma miatt egy kicsit oldja, illetve feldobja a hangulatot! :)
Kizárólag felnőtteknek ajánlom ezt az isteni téli "lélekmelegítőt"! 

Hozzávalók 4 főre:
  • 1 üveg (0,75 dl) muskotályos fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom
  • 5 cl konyak
  • 5 dkg mazsola
  • kb. 5 dkg cukor
  • 1 kk fahély
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1 + 1,5 dl tejszín
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél cs habfixáló

Elkészítés:

A bort és a vizet egy fazékba öntjük. A mazsolát a konyakba áztatjuk. A megmosott citrom, sárga héjából burgonyahámozóval levágunk 4-5 kisujjnyi széles csíkot, majd a borhoz adjuk. Hozzáadjuk még a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót, és felforraljuk. (Vagyis néhány perc alatt forralt bort készítünk.) Amikor elkészült, fedő alatt 15-20 percig pihentetjük. A tojássárgákat egy nagyobb tálba tesszük (akinek van, habüstbe). Az 1 deciliter tejszínnel és a pudingporral simára keverjük, majd több részletben apránként a tojássárgákhoz adjuk a leszűrt bort. Vízgőz fölé tesszük a tálat és folyamatos keverés mellett sűrűsödésig forrósítjuk. Felforralni nem szabad, mert összeugrik a tojás! A mazsolából néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit leszűrve a leveshez adjuk (a konyakból ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 kanállal). Fedő alatt melegen tartjuk.
A maradék tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A levest csészékbe, vagy üvegtálkákba tálaljuk, a tetejére habgaluskákat teszünk és mazsolával díszítjük.
Melegen, de akár hidegen is fogyaszthatjuk.
Alkoholtartalma miatt, gyermekeknek nem ajánlott!




További levesek | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése