Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. február 16., csütörtök

Babgulyás




A sűrű és forró babgulyás igazi életmentő, ha éhes vagy, mivel nagyon laktató és finom magyaros fogás. Kiadós tartalmának köszönhetően egy laktató egytálétel. A gulyás egyik változata, a hosszú időre beáztatott babot, hússal kell főzni és gazdagon fűszerezni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db kisebb (kb. 80 dkg) füstölt sertéscsülök
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 30 dkg szárazbab
  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 3 db burgonya
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 1 db kis fej vöröshagyma
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 cs friss (vagy 1 ek szárított) petrezselyemzöld
Csipetkéhez:
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só



Elkészítés:

Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe a csülköt és a babot. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és majdnem puhára főzzük. Közben a burgonyát kockára vágjuk, a répaféléket karikára a kolbásszal együtt. Ezután a leszűrt babot, a darabolt zöldségeket, a babérlevelet és a karikára vágott kolbászt is a csülökhöz adjuk. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül, kemény tésztát gyúrunk. Kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabokra csipkedjük egy lisztezett konyharuhára.
A rántást is elkészítjük: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük körülbelül 2-3 dl hideg vízzel és simára keverjük.
A megpuhult csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. A lobogó levesbe szórjuk a csipetkét és puhára főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt kínálhatunk mellé.




További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | magyaros ételek | sertéshúsok | levesek | egytálételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése