Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. augusztus 17., vasárnap

Csokis madártej



Van olyan aki nem szereti a madártejet? Nem hinném...
A hagyományos változat is nagyon közkedvelt és finom, viszont készíthetünk az évszaknak megfelelően is különböző változatokat. Nyáron akár valamilyen gyümöccsel, például epreset. Ősszel és télen készülhet karamellás vagy csokoládé ízben is.
Mivel a csokoládét narancssal és fahéjjal bolondítottam meg, ezért lehet inkább a hideg téli napok varázsa köszön vissza itt a nyár közepén, de remélem ti sem bánjátok, hiszen a csokoládé egész évben a kedvencünk.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1000 ml tej
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 tojássárgája
  • 2 ek liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor

A habhoz:
  • 5 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé
  • 1 tk cukor
  • csipet só

A tetejére
  • fahéj
  • reszelt narancshéj

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, és kakaóporral valamint a liszttel és az 1,5 - 2 dl tej hozzáadásával habosra keverjük. 
A maradék tejet a kockákra tördelt csokoládéval felmelegítjük, lassan hozzáadjuk a tojásos masszát, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Csak melegítsük össze, ne forraljuk fel mert esetleg a tojás kicsapódhat. A tojásfehérjéből a cukorral, a csipet sóval és a citromlével kemény habot verünk.
Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, majd a lángot kisebbre vesszük, hogy ne forrjon csak gyöngyözzön a víz. Két evőkanál segítségével habgaluskákat szaggatunk a vízbe és oldalanként kb. fél-fél percig főzzük és óvatosan egy szűrőkanállal tálra szedjük őket.

Következhet a tálalás: tetszés szerint poharakba vagy tálba öntjük a csokoládés krémet, a tetejére ízlésesen
elhelyezzük a habgaluskákat. Ízlés szerint a tetejét megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és reszelt narancshéjjal díszítjük.

Mint minden madártejet, jól lehűtve fogyasztjuk, viszont ezt a csokis változatot, talán a forrócsoki feeling miatt érdemes még langyosan is megkóstolni. 

Én magam nem tudom eldönteni, melyik a finomabb, talán nektek sikerül... :)

További desszertek | csokoládé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése