Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. január 4., vasárnap

Lencsefőzelék malacsülttel





Újévi szokásokhoz tartozik, hogy az év első napján lencsét kell, illik enni azért, hogy sok pénz érkezzen a házhoz! A lencse, bab vagy bármilyen más apró, szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Régen, ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre, szintén azért, hogy sok pénzük legyen!
Szóval ezek a fontos információk után, a lényeg az, hogy ezzel a recepttel csak nyerhetsz, egy finom ebédet biztosan! Ha pénzzel nem is, de egy fincsi ebéddel gazdagabb leszel :).

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg lencse
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 3-4 db babérlevél
  • 1-2 dl tejföl
  • 5 ek liszt
  • 0.5 dl olaj (a rántáshoz)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • kb. 1 tk cukor
  • ecet- vagy citromlé ízlés szerint


Elkészítés:

A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. (Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet.) Másnap leöntjük az áztató levet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított kb. 5 perc múlva az egész főzőlevet leöntjük róla, és forró vízzel felöntve (kb. 2 ujjnyira lepje el a lencsét a víz) puhára főzzük. Közben a fűszereket hozzáadjuk: sót, borsot, ételízesítőt és a babérlevelet. Elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, pirítás után megszórjuk pirospaprikával és felengedjük, kikeverjük hideg vízzel. A megpuhult lencsét berántjuk vele. A tejfölt kikeverjük egy kanál főzelékkel, majd az egészhez adjuk. Ízesítjük még cukorral és kevés ecettel, ki-ki szájíze szerint.
A feltét nálam most természetesen az estéről megmaradt malacsült volt. Máskor virslit szoktam felkarikázni és egy kanál olajon átpirítani, majd ezt kanalazom a lencse tetejére.




További csirkehúsos receptek | Szilveszter-Újév | ünnepi asztal | főzelékek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése