Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. január 18., vasárnap

Zellersaláta burgonyával melegen



Amikor ezt a receptet kerestem a régi füzetemben, eszembe jutott, hogy utánanézek a neten, vajon ismerik-e mások is? A megérzésem igaznak bizonyult, léteznek zellersaláta receptek, de mind egytől-egyig hideg és általában majonézes vagy ecetes salátalében készül. Vagyis ilyet, mint az enyém nem találtam. Ez egy családi recept. A nagymamám, aki sajnos már csak az angyalokkal főz, készítette sokszor rántott ételek mellé. Később az anyukám készítette. Néha eszünkbe jutott a "mama-féle zellersaláta". Mi csak így emlegetjük. Ilyen a mai alkalom is. Őszinte leszek, gyermekkoromban nem szerettem annyira, de változik az ember ízlése és mostanság szívesen készítem én is. Régen ez egy népszerű köret volt, állítólag nem mindig volt hús hozzá, mint manapság. Akkoriban zeller és krumpli mindig volt a spájzban, így kerülhetett ez a laktató, egyszerű és legfőképpen olcsó fogás sokszor az asztalokra. 
Ezek ismeretében, hogy most ez köret vagy saláta?? Nem tudom, de szerintem mindegy is. A lényeg, hogy finom, ízletes, nálunk rántott hús, vagy sűlt hús mellé sokszor készül és nosztalgiázunk a "mama zellersalátájával". ♥ ♥

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg zeller
  • 0,5 kg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • csipet szerecsendió
  • 3 ek olaj
  • kb. 1 ek ecet

Elkészítés:

A zellert megpucoljuk. Először félbevágjuk, majd megint félbe és így szeleteljük vékony szeletekre. A burgonyát is hasonló méretű, kis szeletekre vágjuk. Ezután az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zellert, lassú tűzön pároljuk kevés ideig. Kicsit később a burgonyát is beletesszük, jól elkeverjük és kevés víz (kb. fél deci) hozzáadásával puhára pároljuk őket. A zöldségek méretétől függ a párolási idő, kb. 30-40 perc. Közben sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A végén az ízeket megturbózzuk az ecettel, de csak óvatosan, kóstolgassuk, hogy kinek mennyire pikánsan ízletes. Melegen tálaljuk, húsok mellé kiváló köret lehet.



További köretek | saláták | hús nélküli ételek | Mama- és Anyukám receptjei ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése