Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. április 3., péntek

Sonkás nudli



Lehet már unalmasan hangzik, de ez az igazság: ismét egy családi receptet osztok meg veletek, amit mikor még gyermek voltam, sokat készített a nagymamám. Később az anyukám, és most én próbálom ezeket az ízeket visszahozni a mindennapjainkba. Régen - főleg disznóvágások után, amikor tele volt a padlás mindenféle földi jóval: sonkával, kolbásszal -, akkor készítették. Ma is igyekszem jó minőségű alapanyagokat vásárolni hozzá, mivel ez egy egyszerű étel, viszont a siker kulcsa a házi, jó ízű sonkán, kolbászon van. Minden évben, a maradék húsvéti sonkát is ehhez az ételhez szoktuk mi felhasználni.

Hozzávalók 4 főre:

Nudlihoz:
  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsír
  • csipet só
  • 2 ek olaj a főzővízbe
Tetejére: 
  • 30 dkg házi, füstölt sonka
  • 20 dkg parasztkolbász
  • fél dl olaj vagy zsír

Elkészítés:

Először elkészítjük a nudlit:
A burgonyát héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és még melegen áttörjük. Amikor már langyos, akkor rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, zsírt, a tojást, és könnyű tésztává gyúrjuk. Ne legyen túl lágy, de kemény sem a tészta! Előfordulhat, hogy a burgonyának nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges 1-2 evőkanál liszt a tésztához. Jól belisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kisujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, majd kézzel hengereket sodrunk belőle. Ezeket a hengereket kb. 1-2 cm-es vastagságúra felvágjuk, majd mindegyiket nudli formájúvá sodorjuk. Enyhén sós, olajos, lobogó vízben, több részletben megfőzzük a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig tovább főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük és egy tésztaszűrőbe tesszük őket, hogy alaposan lecsepegjenek.
A sonkát és a kolbászt gusztusos, apró kockákra vágjuk. A zsiradékon pár perc alatt megsütjük a sonkát, majd a kolbászt is hozzáadjuk. Még néhány percig sütjük együtt, és a kifőtt nudlihoz keverjük, ezt az egyszerű, de annál ízletesebb ragut. Bármilyen savanyúság jól illik hozzá.




További magyaros | Mama-és Anyukám receptjei | tészták | húsvéti ünnepi ételek

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Én elkészítettem ezt a finom kaját, maradék húsvéti sonkából és jó száraz házi kolbászból, amit a férjem csinált. Nagyon finom lett, ajánlom mindenkineknem csak húsvét után:-)
    https://lh4.googleusercontent.com/-t0ERmUDVPes/VSaS3NQtdCI/AAAAAAAABxI/9wgMuWHPfss/w640-h480-no/P3010032.JPG

    VálaszTörlés
  2. Szia Iveta! :) Nagyon örülök,hogy elkészítetted, annak meg főként,hogy sikered volt vele! Köszönöm szépen ,hogy megosztottad velünk!! Üdvözöllek: Szilvia

    VálaszTörlés