Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. szeptember 27., vasárnap

Tarja pikáns pácban tárcsán sütve




Egy nagyon ízletes fűszerezésű husi, rendkívül finom, omlós és szaftos. Tárcsán vagy grillrácson megsütve az igazi, de ha nincs rá lehetőség, akkor grillserpenyőben vagy tepsiben sütve is érdemes kipróbálni. 
A tárcsát a mezőgazdasági munkából gasztronómiai szakeszközzé való előrelépés során szuperül használhatjuk sütésre, a nyílt láng felett. A tárcsa formája leginkább egy wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Bár a tárcsát leggyakrabban szelet húsok, zöldségek, kolbászok vagy halak sütésére használjuk, de kisebb mennyiségű egytálétel is elkészíthető benne. A tárcsa akárcsak a wok, egész felületén átmelegszik, amit jól kihasználhatunk a sütés közben.

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg sertéstarja (csont nélküli)
  • 5 ek ketchup
  • 2 ek dijoni mustár
  • 5 ek olaj
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 1 tk bors
  • só ízlés szerint

(Ha nem tárcsán készül, akkor
  • 2 ek olaj
  • 4 gerezd fokhagyma)


Elkészítés:

A megtisztított tarját kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A széleit több helyen bevagdossuk, hogy ne ugorjon össze sütés közben. Kevés borssal meghintjük a hússzeleteket. A ketchupot összekeverjük a worcestershire szósszal, mustárral és az olajjal. A hússzeletek mindkét oldalát megforgatjuk benne, majd egy zárható edénybe sorakoztatjuk őket és a hűtőbe tesszük néhány órára, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára. Nyáron nyílt láng felett tárcsán vagy grillrácson, nem túl erős tűzön megsütjük a húsok mindkét oldalát.



Amikor a konyhában készül, akkor egy serpenyőben kevés zsiradékon a húsok mindkét oldalát 2-2 perc alatt elősütjük.  Picit megsózzuk és egy tepsibe tesszük a hússzeleteket. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük a tarjaszeleteket. Félidőben forgassuk meg a húst. A végén a zúzott fokhagymával bekenjük a húsok tetejét és még néhány percre visszadugjuk a sütőbe.

Legtöbbször zöldségnyársat készítek köretnek, de bármilyen grillzöldség vagy sült burgonya is kiváló hozzá.




További grill ételek | sertéshúsok | sülthúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése