Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. január 9., szombat

Forralt bor




A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott bor alapú, fűszeres, meleg ital.
Fehér- és vörösborból egyaránt készítik, receptje sokféle lehet. A különböző vásárokon, rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez eszenciát használnak, viszont mi otthon egy ki-ki ízlése szerinti fűszerezésű, kellemes zamatú italt készíthetünk. Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb ital, mint egy finom forralt bor. Már az illata is csodálatos!
Alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem ajánlott!
A forralásról annyit, hogy nem forraljuk! Elkeverjük az alapanyagokat és alaposan összemelegítjük, de nem forraljuk. Nálunk most vörösborból készült, de egy jó minőségű fehérborból is elkészítem legközelebb.
Íme az én receptem:

Hozzávalók 3-4 főre:

  • 1 üveg (0,7 liter) vörösbor
  • 2 rúd fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • kb. 5 ek barnacukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér
  • 2 db narancs

Elkészítés:


Egy lábasba öntsük a bort (minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a végeredmény). Facsarjuk bele a narancsok levét, és adjuk hozzá a citrom héját. Tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a gyömbért. Kis lángon kezdjük hevíteni. Fontos, hogy az ízesített bort csak főzzük és ne forraljuk! Hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de az alkoholtartalmát is elpárologtatjuk az italnak. Ne várjuk meg, amíg bugyogni kezd, forrás előtt le kell venni a tűzhelyről. Tartsuk melegen egy órán át, amíg a bor átveszi teljesen az ízeket, majd szűrjük le.
Ha van, akkor puncsos csészékben, vagy valami cuki bögrékben szolgáljuk fel.



További ünnepi asztal | italok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése