Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. szeptember 14., szerda

Panna cotta




"Az olasz csodadesszert"-ként is emlegetik :).
A panna cotta Észak-Olaszországból, Piernontéből származó édes, fényes felületű tejpuding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. A desszert ízét a krém és a hozzá társított öntet együttesen határozza meg. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet, fagylalt helyett, de bármikor remek záró fogása egy-egy partinak.

Hozzávalók 4 főre

A tejpudinghoz:

  • 2,5 dl (2,8%-os) tej
  • 2,5 dl (30%-os habtejszín)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs. (10 g)  zselatinpor
  • 1 db vaníliarúd

Az eperöntethez:

  • 20 dkg eper
  • 2 ek méz
  • 1 ek barnacukor


Elkészítés:

Egy fazékba öntjük a tejet a tejszínnel, majd félbevágjuk a vaníliarudat és a kikapart magjait a héjával együtt hozzáadjuk. A tejes keveréket közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, a tűzről félrehúzzuk és kivesszük a vaníliarudat. A cukrot egy kis tálban összekeverjük a zselatinporral és a meleg tejszínes keverékből hozzáteszünk néhány evőkanálnyit. Kézi habverővel jól összevegyítjük, aztán a feloldott zselatint átöntjük a lábasban maradt tejes-tejszínes keverékhez. Végül alaposan elkeverjük amíg a cukor és a zselatin teljesen fel nem oldódik. Ezután vízzel kiöblített, tetszőleges formába, illetve poharakba adagoljuk egy finom szűrőn keresztül, és legalább 4-5 órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Ez idő alatt elkészítjük az eperöntetet: a megtisztított, félbevágott epret a mézzel, a cukorral egy edénybe tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett, körülbelül 5-10 perc alatt darabos szószt főzünk belőle, majd félretesszük.
Tálalás előtt a tálkákat forró vízbe állítjuk, így könnyen kiboríthatóak. Tányérokra borítjuk a kész panna cottát és eperöntettel (vagy málna) és / vagy karamellszósszal vagy csokoládéöntettel tálaljuk.



Tipp: A vaníliás alapverzión túl másféleképp is ízesíthető. A zselatinnal való kikeverés közben adhatunk hozzá szegfűszeget, kardamomot vagy fahéjat. Ízesíthetjük valamilyen gyümölcs vagy csokoládésziruppal, kókusz vagy csokoládéreszelékkel, akár durvára tört, vagy darált mogyorót, diót vagy mandulát is tehetünk bele.
További desszertek | pohárkrémek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése