Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. január 25., szerda

Pizza bolognais




Természetesen az étel Bolognából származik, ami Észak-Olaszország egyik híres városa a Pó síkságon. A bolognai pizza feltétje a bolognai mártás, erre kerül a reszelt sajt. A bolognai mártás hagymából, zöldségekből, paradicsomból főzött mártás, amibe darált húst is keverünk. Ezt a ragut tesszük a bolognai spagettire is, ami szintén egy tipikus olasz étel és a pizzához hasonlóan világszerte sok helyen kerül az asztalokra.

Hozzávalók (3 db pizzához):

A pizzatésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó
A feltéthez:
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 adag pizzaszósz
  • 3 db paradicsom
A bolognai szószhoz:
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, oregánó-, bazsalikom ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 0,5 kg darált hús (sertés vagy marha)
  • 200 g sűrített paradicsom
  • 1 d ketcup

Elkészítés:

Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt és a bolognai ragut: a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk, majd az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal ízlés szerint. A babérlevelet is a szószhoz adjuk. Kevés vizet öntünk hozzá és a sűrített paradicsomot, valamint a ketchupot is. (Ha van kibontott vörösborunk a hűtőben, akkor egy fél deciliter isteni ízt a ragunknak.)
Fedő alatt, takaréklángon, körülbelül 30 perc alatt készre pároljuk a szószt.
Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük és a bolognai ragut is elosztjuk a tetejükön. A paradicsomokat félbevágjuk, majd felszeleteljük és a pizzákra helyezzük. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket és a sütő legmagasabb fokára (nekem 220 fok) előmelegített sütőben, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.




További olaszos ételek | pizzák - pizzafélék | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése