Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. május 31., szombat

Epres mascarponés vaníliás krémes



A piacon sétálva a friss eper gondolkodóba ejtett. Több süteményes recept kavargott a fejemben, melyek egyvelegéből az alábbi recept született:
Olyan süti, ami:   epres  -  habos  -   krémes  -  könnyű...
Bármilyen ünnepi alkalomra, vagy csak egyszerű hétköznapra felteszi a koronát.



Hozzávalók (6 főre):

Piskóta

  • 8 ek liszt
  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk vanília aroma

Krém

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3.5 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg vaj
  • 6 ek cukor

Gyümölcs:

  • 30-40 dkg eper

Elkészítés:


Először is elkészítjük a piskótát:

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját  a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sütőport és kanalanként a lisztet.
Hogy a tészta lágyabb legyen, adjunk hozzá 2 ek vizet.
A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük, majd forgassuk bele két-három részletben a sárgájás masszába, majd öntsük sütőpapírozott tepsibe (kb. 25 x 35 cm méretűbe).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd amikor a tepsit betesszük, rögtön vegyük le 160 fokra!
(Ha van rá lehetőség, akkor hőlégkeveréses sütőt használjunk.)
Kb. 20-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
Ezután egy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és függőlegesen vágjuk ketté (vagyis félbevágjuk a tészát).

A pudingport egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk. Ekkor tegyük bele a kikevert pudingport és a 4 ek cukrot. A pudingot gyakori keverés mellett megfőzzük, majd ha kész, belekeverjük a vajat, és félretesszük hűlni.
Ha kihűlt, eldolgozzuk a mascarponéval és a többi cukorral. A habtejszínt felverjük, és beleforgatjuk a mascarponés krémbe.
Az epret megmossuk és egy részét tetszőleges apró kockára vágjuk (ez lesz a sütemény belsejében). Másik részét pedig szép vékony szeletekre vágjuk (ez lesz a sütemény tetején).
Összeállítjuk a süteményt. A kettévágott piskóta egyik lapját vastagon kenjük meg a krém egy részével és egyenletesen elosztva megpakoljuk a kockára vágott eperrel.

A másik piskótaréteggel befedjük, majd azt is alaposan megkenjük a többi krémmel és minden oldalán is. A tetejét feldíszítjük az eperszeletekkel. 

Szerintem érdemes néhány óráig a hűtőben pihentetni, hogy a krém és a gyümölcs kellemes hideg legyen.


További saját receptek | sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése