Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. május 30., péntek

Töltött dagadó



A dagadó egy szépen tálalható étel, lehűtve akár hidegtálak szereplője is lehet. A tölteléket rengetegféleképpen variálhatjuk, éppen ezért soha nem lehet megunni.
Régen ezt az ételt anyukám májas töltelékkel készítette, de mivel a családom nagy része és többek között én sem kedvelem a belsőségeket, ezt a dagadót külön miattunk kísérletezte ki, és készítem azóta én is ezt a változatot.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg sertésdagadó
  • 30-40 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 db zsemle (szikkadt)
  • só, bors, ételízesítő, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld


Elkészítés:

A dagadót óvatosan felszúrjuk (én általában a hentest kérem meg).
A zsemléket hideg vízbe áztatjuk.
A meghámozott fokhagymát apróra vágjuk, a friss petrezselyemzölddel együtt.
A darált húshoz hozzáadjuk az alaposan kicsavart zsemlét, tojást, fokhagymát és a petrezselyem zöldjét. 
Sóval, borssal, ételízesítővel, és őrölt pirospaprikával ízesítjük. A tölteléket jól összedolgozzuk, majd a dagadó üregébe töltjük. A végét hústűvel összetűzzük, vagy összevarrjuk.
Kívülről a húst sózzuk, borsozzuk. A tepsibe kevés vizet öntünk, és alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütési fokozaton) kb. 1,5 óráig sütjük (ha szükséges a vizet még pótoljuk).
Majd levesszük a fóliát, és mindkét oldalát pirosra sütjük.
A megsült dagadót néhány percig pihentetjük, ujjnyi vastagra szeleteljük, és petrezselymes újburgonyával és kovászos uborkával tálaljuk.

További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | sertéshúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése