Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. július 16., szerda

Zöldbabfőzelék debreceni pörkölttel


Főzelék hazafias definíciója: 
"A főzelék beillene hungarikumnak! Szósz máshol is készül, de teljes értékű egytálétel csak a hazai konyhában!" (gasztro blog)


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg zöldbab
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 db babérlevél
  • só-, ételízesítő-, ecet ízlés szerint
Rántáshoz:
  • 8 dkg finomliszt
  • 8 dkg zsír vagy olaj
  • kb 4-5 dl víz
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika

Elkészítés:

A zöldbabot megtisztítjuk, végeit eltávolítjuk és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk. Kb 1-1,5 l vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, babérlevéllel és beletesszük egészben a vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Puhára főzzük (kb. 45 perc), majd a hagymát eltávolítjuk. 
A lisztből az olajjal v. zsírral rántást készítünk,a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és a hideg vízzel simára keverjük és berántjuk a főzeléket. A tejfölt is hozzákeverjük, ha kell pici ecettel még ízesítjük.
Én debreceni pörkölttel tálaltam, de sült oldalassal, fasírttal is szoktam készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése