Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. szeptember 30., kedd

Frankfurti leves


Talán nem meglepő, hogy ennek a finom kelkáposzta levesnek semmi köze Frankfurthoz, ezen túl azonban homályba vész eredete!
A németeknél létezik egy "Frankfurter Suppe" vagy "Frankfurter Gemüsesuppe", de ez tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, rengeteg féle zöldséggel, a turbolyától a zellergyökérig, előfordul, hogy tesznek bele kelkáposztát is. Betétként felhasználnak frankfurti, vagy bécsi virslit, de készítik ezt a levest húsgombóccal is.
Tehát a nálunk elterjedt frankfurti leves, talán egy leegyszerűsített változata lehet az ottani levesnek. A 80-as években tipikus menzakaja lett. Újabban amióta feltűntek a jobb minőségű virslik, reményt adott a frankfurti leves újjászületésére.
Íme egy tökéletes, pesti frankfurti leves receptje.


Hozzávalók 5-6 főre:

  • 3 pár enyhén füstölt virsli (jó minőségű!)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej kelkáposzta 
  • 3 db burgonya
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk majoranna
  • só-, bors-, ételízesítő-, őrölt kömény ízlés szerint
  • kb. 3-4 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 cs friss petrezselyemzöld


Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, beledobjuk az összezúzott fokhagymát és még együtt két percig pirítjuk. Majd félrehúzzuk és a pirospaprikával elkeverjük, kb. 4-5 dl vízzel felöntjük és kiforraljuk. Azután mehetnek bele a répák karikára vágva és a kockára vágott burgonya is. Fedő alatt kb. 15 percig főni hagyjuk. Közben fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával és az őrölt köménnyel. Amikor már félig puhák a zöldségek, akkor felöntjük 1-1,5 L vízzel és hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát is. Mindent puhára főzünk. Ez még kb. 20 perc. Ezután keverjük el a lisztet a tejföllel, engedjük fel egy merőkanál forró levessel, keverjük csomómentesre, majd öntsük a forrásban levő levesbe. Dobjuk a levesbe a felkarikázott virslit és  2-3 perc főzés után, friss petrezselyemzölddel megszórva, friss kenyérrel és esetleg további tejföl hozzáadásával tálalhatjuk is.


További levesek | menzakaja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése