Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. szeptember 2., kedd

Mákos guba
A századforduló utáni első évtizedekben főként karácsonyra készítettek mákos gubát. Mégpedig, ha jól tudom abban a hiszemben, hogy a sok szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Eredetileg szerencsehozó édesség volt.
Ma már egész évben készítjük ezt az isteni magyar desszertet, ami egyszerű, finom, ráadásul olcsó is. Szinte elronthatatlan!

Hozzávalók 4 főre:
  • 7 db kifli
  • 1,5 l tej
  • 2 db tojás
  • 1 db vanília rúd
  • 5 dkg cukor
  • 2-3 ek porcukor a mákhoz
  • 1 ek vaj
  • 15 dkg darált mák
  • kb. 7-8 ek méz
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A kiflit karikázzuk fel és teregessük szét egy tálcán, hogy kicsit megszikkadjon. A tejet tegyük fel forrni. A tojásokat válasszuk szét és a sárgákat keverjük ki a cukorral és adjuk a tejhez. A fehérjét verjük fel és tegyük hidegre a felhasználásig. A vanília rudat egyik végénél vágjuk meg és hosszanti irányban a kés hegyével kaparjuk ki a belsejét, majd adjuk a tejhez. Ha a tej felforrt, hagyjuk kissé kihűlni. Egy üvegtálat vajazzunk ki. A mákot keverjük el a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A guba összeállítása: A kifli karikákat merítsük el egy szűrőkanál segítségével a tejben, majd rakjuk ki velük a tál alját. Ha szükséges 1-2 evőkanállal még meglocsolhatjuk a tetejét, hogy ne legyen túl száraz. A kiflisort bőségesen szórjuk meg a mákkal, hogy ellepje a kiflik teljes felületét. Csurgassunk rá kb. 2 ek mézet. Következő sor áztatott kifliréteg, majd a mák és a méz. Ebből kb. 3-4 sor lesz a tál méretétől függően. Amikor a hozzávalók elfogytak, lefedjük alufóliával és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 15 percre. Később a fóliát levesszük és a felvert tojáshabot eloszlatjuk a guba tetején. Ez már gyorsan - kb. 5 perc alatt  megsül a hab és készen is vagyunk.További desszertek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése