A száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges és ízletes étel. Ismét egy rég elfeledett "menzakaja".
Ami még fontos lehet, hogy az egyik legolcsóbb hüvelyes, érdemes újra felfedezni!
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 db babérlevél
- kb. fél dl olaj
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- kb. 5 dkg liszt
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap annyi tiszta vízben feltesszük főzni, amennyi kb. 1-2 ujjnyira ellepi. Amikor felforr, akkor a habját szűrőkanállal leszedjük. Sózzuk, borsozzuk és az ételízesítőt is hozzáadjuk a babérlevéllel együtt. Puhára főzzük. Közben rántást készítünk az olajból és a lisztből. Beledinszteljük a nagyon apróra vágott (vagy reszelt) vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát. Ezután meghintjük a pirospaprikával és felengedjük egy bögre hideg vízzel (kb. 2 dl). Jól elkeverjük, majd a rántásunkat folyamatos keverés közben a forrásban lévő főzelékhez adjuk. Újraforraljuk, néhány percig összefőzzük. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal. Én most csirkepörkölttel tálaltam, de ki mivel szereti, sült oldalas, sült kolbász is kitűnő választás hozzá.
További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | főzelékek | menzakaják
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése