Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. február 27., péntek

Bajor sertéssült burgonyagombóccal



Ez egy igazi német recept, német blogról származik, alias Schweine braten. 

Érdemes tudni róla, hogy  a bajor konyha, a cseh és az osztrák konyhával mutat rokonságot. Erre fő példa a gombóc és a bajor sertéssült is. Amit nem tudtam róla, hogy a bajor konyha nagymértékben főz sertészsírral. 
Sok-sok évvel ezelőtt, általános iskolás cserediákként az akkori NDK-ban többször nyaraltam és ettem  Schweine braten-t, vagyis ezt a bajor sertéssültet. Azóta sokszor eszembe jutott és megörültem mikor erre a receptre bukkantam. Szívesen készítettem el és elevenítettem fel azokat a régi ízeket, amiket oly finomnak találtam akkor.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg sertéstarja
  • 1 dl olaj
  • 5 dl barna sör
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk sertéssült fűszersó
  • 3 dl víz
  • 2 db marhahúsleves kocka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 db vöröshagyma
  • 1 db nagyobb zeller
  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 ek étkezési keményítő

Elkészítés:

A megtisztított húst egészben a sóval, borssal és a sertéssült fűszersóval elkevert olajjal bekenjük és egy nagyobb tepsibe tesszük. Köré rakjuk a megpucolt zellert négybe vágva, a meghámozott sárgarépát egészben, a hagymát és fokhagymát szintén egészben. Felöntjük a sör felével és lefedjük.


A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 2 órán át sütjük a tarját benne. Majd kivesszük, megfordítjuk, felöntjük a maradék barna sörrel és kb. 3 dl vízzel, amiben elnyomkodtunk két húsleves kockát. Újra lefedjük és kb. még 2 órára visszatesszük a sütőbe. Ez idő alatt elkészítjük a gombócokat.
A sütési idő letelte után ellenőrizzük, hogy a hús elég puha-e (sütőtől is függ). Ha igen, akkor kivesszük a léből egy tányérra a zöldségekkel együtt. A levet átszűrjük egy lábasba és feltesszük főni a tűzhelyre. Amikor forr, hozzáadjuk az előzőleg kevés meleg vízben elkevert étkezési keményítőt. Néhány percig főzzük még, majd tálalhatjuk is.





A húst felszeleteljük, mellé tesszük a gombócokat és a zöldségeket, majd az ízletes mártással megöntözzük.

TippLehet még párolt vöröskáposztát is kínálni mellé. Nagyon jól passzol hozzá.



További sülthúsok | sertéshúsok | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése