Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 24., szerda

Csokimousse whisky-vel és narancssal




Egy isteni, selymes csokoládé krém, de most kivételesen nem a gyerekeknek kedvezek. Felnőtteknek egy különleges pohárkrém, kevés alkohollal megbolondítva.
Karácsonyra ajánlom nektek ezt a csokis, narancsos, whiskys desszertet, aminek a tetején házilag készített törökméz van. 
Ennek a "krém csodának" tuti ott van a helye az ünnepi asztalon, nálam legalábbis! Próbáljátok ki ti is!!!

Hozzávalók 2 adagra:
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g cukor
  • 2 tojás
  • 2 cl whisky
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 1 narancs héja 
A tetejére:



Elkészítés:

A lehűtött tejszínből habot verünk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük. Két keverőtálat meleg vízfürdő fölé helyezünk.
Az egyik keverőtálban habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. A másikban megolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét és a már megolvadt csokiba belereszeljük egy narancs héját. Ezután mindkét tálat levesszük a gőzről és hűlni hagyjuk.
A következő lépés, hogy a tojásfehérjét félig felverjük egy csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a whiskyt és így együtt kemény habbá verjük.
Az olvasztott csokoládét összekeverjük a kikevert tojássárgájával (ne ijedjünk meg, kissé összeáll, nehezen keverhető lesz), majd több lépésben, apránként hozzáadjuk a tojásfehérjét (első adagot erősen keverőkanállal kavarjuk hozzá, ekkor már lágyabb lesz a krém, a többit lehet már óvatosan a csokihoz adagolni), végül pedig a tejszínhab 2/3-át is. Poharakba kanalazzuk és hűtőben hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt elkészítjük a törökmézet: ehhez a cukrot és a mézet serpenyőben kevergetés nélkül hevíteni kezdjük. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt,
hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Nem szabad megvárni, hogy teljesen karamellszínű legyen. Gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. Ne ijedjünk meg, a szódabikarbónától, az egész kicsit felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire. Várjunk türelmesen, kb. egy óra alatt megszilárdul és  törhetővé válik.
Tálalásnál rákanalazzuk a megmaradt tejszínhabot a poharakban lévő csokira, tetejére összezúzott törökmézet szórunk. Ebből a törökméz adagból bőven marad még, tördeljük nagyobb darabokra és külön kínáljuk. A gyerekek biztosan értékelni fogják és legközelebb "rendelni fogják" tőlünk a házi törökméz csemegéjüket.



További pohárkrémek | desszertek | karácsonyi ünnepi ételek | csokoládé | alkoholos desszertek | Ünnepi asztal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése