Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 14., vasárnap

Törökméz házilag


A törökméz egy sütőben készült édességféle. 
Ki ne ismerné ezt a lyukacsos, nyúlós, sárga "valamit", ami a gyerekkorunkat juttatja az eszünkbe. A régi szép időket, a búcsúk és a vásárok hangulatát, amikor nyálcsorgatva álltunk a cukorkás stand előtt. Talán már tizen éve nem ettem törökmézet én sem, de egy csokimousse recept kapcsán felmerült a házi törökméz elkészítése. Azonnal ki akartam próbálni, mivel úgy gondoltam, hogy könnyen elkészíthető otthon is ez a retro édesség. Ráadásul kevés hozzávalóra van hozzá szükség, csupán cukor, méz és szódabikarbóna. A szódabikarbóna adja meg a lelkét, ettől lesz habos a még folyékony massza. Nem szabad nagyon kevergetni, miután belekerült ez az adalék is, mert a kavargatás miatt nem lenne lyukacsos, kipukkasztaná a buborékokat.
Íme a finom, tömény, édes gyönyör receptje:

Hozzávalók 4-5 főre (1 tepsihez, mérete kb. 30 x 20 cm):

  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 ek méz
  • 3 tk szódabikarbóna

Elkészítés:

A mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd keverés nélkül hevíteni kezdjük. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Nem szabad megvárni, hogy teljesen karamell színű legyen! Levesszük a tűzről és gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. Ne ijedjünk meg, a szódabikarbónától az egész kicsit felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire.


Kb. egy óra alatt teljesen törhetővé szilárdul és fogyaszthatjuk.


További desszertek | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése