Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 14., vasárnap

Kocsonya




Bréking!
Itt a kocsonya szezon!
A kocsonya nem más, mint az ízek esszenciája, maga a megtestesült zamat és finomság!
Régen a nagymamám idejében, télen többször is volt nálunk disznóvágás. Ez időben a fűtetlen spájzban, majdnem egész télen fagyoskodott pár tányér kocsonya. Egyrészt mert a család szerette, másrészt mert praktikus megoldás volt a téli estéken a vacsorák sora megoldódott.
A jó házi kocsonya egyik titka, a hosszú és nagyon lassú főzés, éppen csak gyöngyöznie szabad, és bizony sokszor még 6-7 óra is kell ahhoz, hogy a hús finom puhára főjön.
A kocsonya második titka, a házi, friss, jó minőségű kocsonya hús: ami a disznó füle, farka, körme vagy első csülke, kell hozzá még bőrke és persze színhús is. Szerintem a kocsonya nem a legegyszerűbb étel, de ha az ember jól készíti, akkor verhetetlen ünnepi téli fogás válik belőle.
Íme a családom receptje, mi így szeretjük:

Hozzávalók 6 főre:
  • 1,5 kg sertés kocsonyahús (füle, farka, körme, füstölt csülök, bőrke)
  • 0,5 kg füstölt comb
  • 1-2 db sárgarépa
  • 3 db vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • kb. 2 ek egész bors
  • víz

Elkészítés:

A csülköt és a körmöket tisztítsuk meg, alaposan mossuk meg a többi hússal együtt. A répát hámozzuk, a vöröshagymát és fokhagymát pucoljuk meg. Ezután mindent belerakunk egy jó nagy fazékba és felöntjük hideg vízzel (kb. 5 liter, bőven lepje el). Felforraljuk és a keletkező habot leszedjük. Fűszerezzük sóval, szemes borssal (a sóval óvatosan bánjunk, hiszen a füstölt hús is sós). Lefedjük és nagyon alacsony hőfokon kb. 7-8 órán át főzzük. Ha kellő ideig főzzük, akkor fog megdermedni. A húsnak le kell válni a csontról. Nem szétfőzni kell, de olyan puhára, hogy könnyen ki lehessen szedni a csontokat! Ezután levesszük a tűzről, kiszedjük az alapanyagokat és hűlni hagyjuk. Amikor a lé is kihűlt kicsit, akkor ha szükséges, óvatosan szedünk le a tetejéről a zsírból. Ízlés szerint elosztjuk a kicsontozott csülök és egyéb húsokat, mély tányérokba. (A felkarikázott répából is teszünk mellé.) Ezután a levest leszűrjük és a húsokra merjük, bőségesen. Majd hidegre tesszük dermedni és kb. 3-4 óra múlva már fogyasztható.
Kevés őrölt pirospaprikával megszórva, kenyérrel kínáljuk. De van, aki citrommal enyhén meglocsolva szereti.



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | sertéshúsok | karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése