Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. május 18., hétfő

Római tálban sült kolbászos karaj




A római tál nagyszerű találmány, mert még a kicsit ügyetlenebb háziasszony is mennyei fogásokat tud benne elkészíteni :). Csak bele kell "dobálni" vagy rétegezni a húsokat, zöldségeket, majd hideg sütőbe tolni a tálat, beállítani a hőfokot és több gond nincs is rá! És a végeredmény: egy igazán szaftos és ízletes étel lesz. Ezt a mostani ételt azért is szeretem, mivel nem igényel sok odafigyelést. Kiváló vendégváró fogás lehet, mert előzőleg csak össze kell állítani az alapanyagokat. Mielőtt a vendégek megérkeznek, csak bekapcsolom a sütőt és elég egyszer-kétszer ránézni, és már készen is van. Amolyan magyaros fogásnak is nevezhetném: a jó kis házi kolbász, hagyma, és a bacon szalonna miatt mindenképpen. Nem egy diétás fogás, de biztosan nagy kedvenc lesz a kedves férjek körében legfőképpen!

Hozzávalók 4 főre:
  •  8 szelet csont nélküli karaj
  • 15 dkg bacon szalonna
  • 1 szál (kb. 20 dkg) házi kolbász
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 30 dkg trappista sajt
  • 3 db vöröshagyma
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:


A húst kiklopfoljuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A bacon szalonnát nagyobb csíkokra vágjuk, a hagymát és a kolbászt felkarikázzuk, a sajtot pedig lereszeljük. A római tálban, - amelyet előzőleg beáztattunk hideg vízbe - rétegesen elhelyezzük az alapanyagokat: karaj szeletek, bacon, hagyma, kolbász, sajt, tejföl, tejszín. A rétegezést addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak.




A záró réteg mindenképpen sajt legyen és még egy kis tejföl.


A tetejét meglocsoljuk egy jófajta száraz fehérborral. A római tálat a tetejével lezárjuk és a hideg sütőbe toljuk, majd 200 fokra állítjuk a hőfokot és így kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük. Ezután levesszük a tál tetejét és további 10-15 percen át a fedele nélkül megpirítjuk. Az ételünk elkészült, én meleg zellersalátával tálaltam, de burgonyapürével is finom.






További római tálban | magyaros | sülthúsok | sertéshúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése