Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. május 9., szombat

Csülökpörkölt bográcsban




Ismét egy finom magyaros bogrács étel, ami persze szabad tűz nélkül, a konyhában is isteni fogás! A hagyományos, szaftos és tápláló csülökpörkölt igazi nehézsúlyú fogás, nem diétához való! 
A csülökpörkölt is olyan recept, ami megosztja a véleményeket, csak semlegesnek maradni nem lehet. Általában vagy hallani sem akarnak róla, vagy ódákat zengve tüntetik el a tányérról. Sőt, ez a csapat képes még a tányért is kitörölni egy friss kenyér ropogós csücskével! :)
Vajon te is így teszel?

Hozzávalók 8 főre:

  • 1,5 kg kicsontozott csülök
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 darab tv paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2-3 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt fűszerkömény
  • só-, bors-, csípős paprikakrém ízlés szerint
  • kb. 3 ek zsír vagy olaj

Elkészítés:

A csülköt kicsontozzuk, de egyszerűbb ha a hentesnél eleve kicsontozva kérjük. A húst bőröstül nagyobb kockákra vágjuk, a combot szintén hasonló méretűre kockázzuk fel. Némi zsíron pirítsuk zsírjára a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a szintén felkockázott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután jöhet hozzá a hús, pirítsuk pár percig, ha már kezd fehéredni, akkor a tűzről félrehúzva az őrölt fűszerpaprikával megszórjuk, ügyelve, hogy ne égjen meg. Annyi vízzel felöntjük, hogy csak félig lepje el. Ezután mehet mellé az apróra vágott paprika és paradicsom. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, aki szereti, ízlés szerint csípős paprikakrémmel. Bográcsban főzve ügyeljünk arra, hogy gyakran keverjük meg a pörköltet, nehogy leégjen, odakozmáljon! A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk és már tényleg csak annyi a dolgunk, hogy türelmesen kivárjuk ameddig a hús megpuhul. (Nálam ez kb. másfél óra volt.) Főtt burgonyát és uborkasalátát kínáltam hozzá, ja és a friss kenyér kötelező volt, mert az isteni szaftot muszáj volt "tunkolni"!





További pörköltfélék | magyaros | sertéshúsok | bográcsos ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése