Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. május 22., péntek

Spanyol fahéjas fánk (Churros)




Ez a spanyol eredetű finomság egyfajta égetett tészta, olajban sütve. Ezt a jópofa hosszúkás formáját úgy kapja, hogy csillagcsöves habzsákból nyomjuk a forró olajba. Nagyon finom, könnyű, levegős tésztájú fánk. Forró csokiba mártogatva és fahéjas porcukorral megszórva isteni!

Hozzávalók 4 főre:

  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 db tojás
  • 0,5 tk vanília aroma
Tálaláshoz:
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk fahéj

Sütéshez
  • kb. 3-4 dl olaj

Mártogatáshoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 kk fahéj


Elkészítés:

Egy lábasban mérsékelt tűzön kevergetve összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Amikor a vaj és a cukor felolvadt, beleszórjuk az edénybe a lisztet. Takaréklángon addig kevergetjük (pár percig), ameddig sűrű masszát nem kapunk, ami elválik az edény falától. Ezután a masszát áttesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára. Készítsük elő a fahéjas porcukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. A sütéshez egy nagyobb lábasba forrósítsunk fel olajat (kb. 3-4 cm-es rétegű legyen.) A meleg olajba csillagcsöves habzsákból kb. 8-10 cm hosszú csíkokat nyomkodjunk bele. (Célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánk csíkokat.) Vigyázat, mert hamar (2-3 perc alatt) megsül! Szűrőlapáttal szedjük ki a kész fánkokat és papírtörlőn csöpögtessük le. Még melegen forgassuk őket fahéjas porcukorba.
A csokoládé mártogatóshoz: a tejszínt felforrósítjuk és hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokit és a fahéjat. Addig kevergetjük, amíg el nem olvad benne. Ezután már tálalhatjuk is a frissen kisült fánkokkal.



További fánkok | sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése