Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. június 5., péntek

Tejberizses epres sütemény



Eperszezon van! De, ha nem lenne, akkor elkészíteném mirelitből is. A tejberizs a kisfiam kedvence. Hasonló receptet olvastam egy újságban és kitaláltam egy nekünk tetsző változatot. A tejberizs és az eper amúgy is jó páros, bizonyította egy korábbi torta receptem is: Tejberizses epertorta.
Jöjjön most egy friss, ropogós, de belül krémes finomság:

Hozzávalók 4 főre (kb. 16 darab):

  • 270 g leveles tészta
  • 15 dkg eper
  • 10 dkg rizs
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
Kenéshez: 
  • 1 db tojás
Tetejére: 
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek vaj


Elkészítés:

A tejből, rizsből, és a vaníliás cukorból tejberizst készítünk: a rizst átválogatjuk, megmossuk és a forrásban lévő tejhez adjuk. Néha megkeverjük, beletesszük a csipet sót és a vaníliás cukrot. Fedő alatt kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a gőzben hagyjuk még fedő alatt puhulni. A tojást a cukorral habosra keverjük és a langyos rizshez adjuk, a reszelt citromhéjjal együtt. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra, kb. 2 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 8x8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A négyzetek közepére egy-egy kanál tejberizst teszünk, és ennek a közepébe egy-egy epret (ha túl nagy szemű, akkor félbevágott epret) helyezünk:



A tészták csücskeit összefogjuk, összenyomkodjuk. A kis batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tojást felverünk és alaposan megkenjük vele a sütiket:


200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük:



Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk és a vajjal elkeverjük, majd a sütemények tetejére csurgatjuk.



További gyümölcsös sütemények | sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése