Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. augusztus 11., kedd

Florentine tojás



A Florentine tojás a Benedict tojás egyik változata, ami spenóttal készül.
Az alapja itt is a sonka, a buggyantott tojás és az isteni hollandi mártás.
(Az étel eredetét leírva megtalálod a Benedict tojásnál.)
Ennek az étel elkészítését is ajánlom figyelmetekbe: egy hétvégi, ráérős, kávézgatós, újság olvasós , kellemes reggelen, amikor igazán értékelni fogja a család eme kiváló, laktató étket.

Hozzávalók 2 főre:
  • 2 db tojás
  • 2 db buci vagy zsemle
  • 4-5 dkg spenót
  • 3 ek olivaolaj
  • 4 szelet főtt sonka (feketeerdő vagy pármai), vagy angolszalonna
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk ecet
  • 2 adag hollandi mártás

Elkészítés:


Elkészítjük a hollandi mártást, amit felhasználásig melegen tartunk. A zsemlét vagy bucit félbevágjuk és olivaolajon picit megpirítjuk mindkét oldalát a sonkaszeletekkel vagy angolszalonnával együtt. Egy serpenyőben egy evőkanál olivaolajon 2 perc alatt megfonnyasztjuk a spenótot, amit sózunk, borsozunk.
Buggyantott tojást készítünk: ehhez 2 lábasban vizet forralunk. Az egyikbe ecetet, a másikba sót teszünk. Az ecetes vizet felforraljuk és az előzőleg felütött tojásokat (egyesével) nagyon óvatosan, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon, egy szedőkanálba átöntjük. A lábas alatt mérsékeljük a hőt és a szedőkanállal együtt néhány másodpercig a vízben tartjuk, majd lassan a vízbe csúsztatjuk a tojást. A kanállal a fehérjét alakíthatjuk még, és kb. 3 percig főzzük a gyöngyöző vízben, Amikor letelt az idő, kiszedjük a tojásokat és a sós vízbe mártjuk őket néhány másodpercig. Ezáltal nem lesznek ecet ízűek.
Akinek van kedve, készíthet hozzá "english muffinokat", de én kényelmesebb voltam, és amúgy is szerintem tökéletesen megfelel így, buciban tálaltam a tojásokat.
(Akár zsemlében is lehet.) Összeállítjuk a szendvicset: a pirított buci vagy zsemle egyik felére fektetünk két-két szelet sonkát vagy angolszalonnát. A kisült sonka fenséges szaftjával meglocsoljuk, hogy ne vesszen kárba. A tetejére halmozzuk a spenótot. Erre teszünk egy-egy tojást és rákanalazzuk a hollandi mártást, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.



További reggelik - vacsorák | szendvicsek | melegszendvicsek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése