Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. augusztus 30., vasárnap

Pavlova tekercs szedres-málnás vaníliakrémmel



Sütöttem már többször is Pavlova tortát (egy korábbi isteni receptem: Pavlova torta gránátalmával), de tekercs formájában még nem. Egy ideje szemezgetem a recepttel, de most mivel nem kell mirelit gyümölcsöt felhasználnom - itt a málna és szeder szezon - itt az idő!
Természetesen a rendelkezésünkre álló gyümölcsök alapján variálhatjuk, sőt még jó is, ha mindig más kedvencünkkel készítjük. Egy könnyű, laza, igaz kalóriadús desszert! Ami kívül ropogós, belül puha, krémes, a szájban szétolvadó :), ki tud ennek ellenállni??? :)

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő

A krémhez:
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • kb. 10 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 15 dkg szeder
  • 15 dkg málna
  • 1 tk vanília aroma

A sütéshez:
  • kb. 1 ek olaj


Elkészítés:


A tojássárgákat tegyük egy lábasba és a porcukorral keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a keményítőt, a vanília aromát, és a tejet. Keverjük át és folyamatos keverés mellett takaréklángon főzzük krémmé. Amikor besűrűsödött, félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A tojásfehérjéket kezdjük el felverni habnak. Amikor már kissé habos, de még nem kemény, akkor 2-3 részletben adagoljuk hozzá a 20 dkg porcukrot. Minden adag cukorral verjük 1-2 percig. Az utolsó adag cukorral adjuk hozzá a keményítőt is. A végeredmény egy kemény, nagyon fényes massza lesz. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, amit kissé megolajozunk. Egy kanállal terítsük szét a masszát, majd tegyük be sülni a sütőbe, a hőfokot egyből vegyük vissza már 140 fokra. Kb. 10 perc után mérsékeljük a sütő hőfokát 120 fokra és süssük újabb 30 percig. (Közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!) Amikor már halvány, vajszínű és kemény, repedezett a felülete, akkor van készen! Picit kinyitjuk a sütő ajtaját, és hagyjuk ott kihűlni. Majd kivesszük a sütőből és borítsunk rá egy sütőpapírt, és fordítsuk ki a tepsiből. Hagyjuk hűlni még 5 percet, majd levehetjük már a tetejéről az eredeti sütőpapírt.
Megkenjük a vanília krémmel, szórjuk rá a gyümölcsöket (néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez):



Ezután óvatosan tekerjük fel, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe, mielőtt szeletelnénk.



További sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése