Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. november 11., szerda

Csikós tokány




A csikós tokány valószínűleg a csikósokról kapta a nevét. A tokány jellegzetes hazai fogás, hagymás, paprikás, szalonnás, tejfölös, egyszerűen isteni. A tokánynál a húst csíkokra vágva készítik elő, míg a pörköltnél általában kockára vágják. Az igazi tokány lelke a bors és a majoranna. A tokány leve rövid, sűrű, tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető sertés, marha, vad és baromfi húsból is. Frissen főtt tésztával, vagy házi nokedlivel az igazi.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

Felcsíkozzuk a húst és a szalonnát, majd utóbbinak a kiolvasztott zsírján megpirítjuk a finomra vágott vágott vöröshagymát. Ha szükséges, akkor kevés olajat teszünk hozzá. Ha már szép üvegesre pirult, akkor jöhet rá a hús. Fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával és jól elkeverjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát és az ízlés szerinti fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt és kevés majorannát. Kevés vizet adunk hozzá (ne sokat, hogy sűrű szaftja legyen). Hozzáadjuk még az apró darabokra vágott paradicsomot és paprikát, majd lefedve pároljuk. Néha megkeverjük, hogy le ne égjen. Közben az elfövő levét pótoljuk! Amikor a hús megpuhult (kb. 1 óra), akkor a tejfölt és a tejszínt az étkezési keményítővel simára dolgozzuk, alaposan kikeverjük, és ezzel sűrítjük be az ételt. Bármilyen tészta illik hozzá, most nálunk makaróni volt a soros.



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | magyaros | tokányok | pörköltfélék | sertéshúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése