Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. november 21., szombat

Disznótoros pecsenye dödöllével




Gyermekkorom emlékeit idézi, amikor nálunk vagy a nagymamámnál disznóvágás volt. 
A disznóvágás fontos tartalmi eleme, és egyben alkalom is arra, hogy együtt legyen a család, összejöjjenek a barátok, a szomszédok. A disznóölés után kezdődött a disznó feldolgozása. Ilyenkor sok házi finomság készült, pl. hurka, kolbász, disznósajt. Sajnos én a belsőségeket sosem kedveltem, így a hurka sem tartozott a kedvenceim közé. Viszont imádtam az ebédre készített isteni, ízletes sült pecsenyét, amit mindig hatalmas üstben sütött a nagymamám az udvaron.
A pecsenyéhez zsíros és színhúst egyaránt válogatunk a sütéshez, minél többféle húsból készül, annál finomabb, jobb ízű lesz!
Az online szótár szerint a pecsenye: frissen sült hús, ízletesen elkészítve.
Legyen ez a végszó, ennél találóbb én sem lehettem volna! Próbáljátok ki ti is és igazat adtok nekem.

Hozzávalók kb. 6 főre:

  • 40 dkg sertéslapocka
  • 80 dkg oldalas
  • 40 dkg tarja vagy comb
  • kb. 20 dkg sertészsír
  • kb. 1 dl száraz fehérbor
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 db vöröshagyma
  • só-, bors-, őrölt kömény ízlés szerint


Elkészítés:

A megtisztított húsokat feldaraboljuk, ügyelve arra, hogy nagyjából hasonló méretűek legyenek. A megtisztított vöröshagymát hosszában kettévágjuk és a feleket lefektetve keresztben felszeleteljük. A zsírból körülbelül 5 dkg-ot felmelegítünk abban a serpenyőben, amiben készítjük a pecsenyét. A maradék zsírt pedig egy kis edényben felforrósítjuk, annyira, hogy sercegjen. A húsokat sózzuk, borsozzuk és a zsírra pakoljuk. A sercegő, forró zsírral meglocsoljuk a húsok tetejét, majd zúzott fokhagymával megkenjük és rátesszük a vöröshagyma szeleteket is. Ízlés szerint még fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Locsoljuk meg a borral és egy kevés vízzel, majd fedő alatt, lassú tűzön pároljuk órákon át. Amikor a húsok megpuhultak, akkor levesszük a fedőt és zsírjára sütjük, pirítjuk. A kész pecsenyét frissen, melegen, párolt káposztával, dödöllével , vagy hagymás tört burgonyával tálaljuk. De azoknak, akik már kóstolták kihűlt állapotban, "zsírjában megfagyva", mindenkinek megegyezik a véleménye arról, hogy talán még finomabb, mint melegében!
Muszáj megemlítenem még, hogy számomra nagyszerű eledelnek számít az edény aljában található hagymás-húsos zsiradék, amit ropogós, fehér kenyérrel ajánlok fogyasztani!
Fejedelmi eledel, készítsétek el ti is! :)



További magyaros | frissensültek | Anyukám receptjei | sertéshúsok | sülthúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése