Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. július 13., hétfő

Bruschetta



A világklasszis előétel Itáliából!
Ez a finomságokkal megrakott, gyorsan elkészíthető pirított, ropogós kenyér illetve bagett az egyik legnépszerűbb és ismert előétel. Lehet akár baráti vagy családi összejövetel, vagy akár egy kettesben elköltött étkezés ínycsiklandó felvezetése is.
A világszerte népszerű bruschetta (ejtsd bruszketta) első darabjai valahol egy itáliai parasztkonyhában készültek a 15. század környékén. Az biztos, hogy a szegények konyhájából származik az étel, a szerény körülmények kényszere hívta életre! Évszázadok alatt aztán részben az életkörülmények javulásával, részben pedig a leleményes és ügyes szakácsok, valamint háziasszonyok ügyességének és a rendelkezésre álló alapanyagok variációjának köszönhetően elfoglalta helyét a társadalom szinte minden rétegének asztalán. Sőt az éttermek étlapján is.
A bruschetta rendszerint ropogós héjú kenyérből, de van ahol pizzatésztából készül. A legismertebb változat a legegyszerűbb: frissen pirított kenyérből készül, fokhagymával, olivaolajjal, fűszerekkel és paradicsommal. Ez a klasszikus, paradicsomos bruschetta. A lényeg még, hogy friss és jó minőségű alapanyagokból készüljön. Íme a recept:

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet ciabatta vagy bagett
  • 3-4 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor friss bazsalikom
  • kb. 3 ek olivaolaj
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A paradicsomok héját kereszt alakban bemetsszük, és egy percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk és gusztusos kockákra vágjuk, tálba rakjuk. A bazsalikomleveleket finomra tépkedjük és a paradicsomhoz adjuk. Ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal és egy gerezd zúzott fokhagymával. Olivaolajjal meglocsoljuk és alaposan elkeverjük. A ciabatta szeleteket megpirítjuk és még melegen a megmaradt fokhagymával bedörzsöljük. Mindegyikre halmozunk a fűszeres paradicsomból, esetleg még kevés olivaolajjal meglocsolhatjuk és már fogyaszthatjuk is.



További előételek | hús nélküli ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése