Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. július 28., kedd

Finomfőzelék marhapörkölttel



Ki ne emlékezne, a régi, jó menzás finomfőzelékre?? Ugyan, akkoriban mindent elkövettek, hogy az ember egy életre megutálja :). Mégis meglehetősen népszerű ez a fogás, mégpedig azért, mert ha jól van elkészítve, akkor ahogy a neve is mutatja, az egyik legfinomabb főzelék! 
Akkor a jó, ha sűrű, zöldségekben gazdag és lehetőleg minél kevesebb liszttel készül. 
Íme:

Hozzávalók 4 főre:
  • 50 dkg zöldborsó
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db kis fej karalábé
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • kb. 3 ek liszt
  • fél cs friss petrezselyemzöld
  • só-, bors-, cukor-, zöldséges ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A sárga- és fehérrépát, valamint a  karalábét kockázzuk vagy szeleteljük, kinek melyik tetszik jobban. Ezután a zöldségeket a vajon, rövid ideig pároljuk. Majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, hogy éppen csak ellepje. Az ételízesítővel megszórjuk és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt. Vigyázat, ne főzzük szét a zöldségeket! Összekeverjük a tejszínt és a tejet, elkeverjük benne a lisztet és lassan, folyamatos keverés mellett a zöldséghez adjuk. Fedő nélkül, gyakran megkeverve sűrűsödésig főzzük, 3-4 perc alatt. Ízesítjük még sóval, borssal, esetleg aki szereti, kevés cukorral. A végén finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk és már tálalhatjuk is.
Nekem most előző napról volt maradék isteni marhapörköltem, így nem volt kérdés, hogy evvel fogyasztottuk. De máskor egyszerűen tükörtojással, sült virslivel, vagy gyerekeknek akár csibefasírttal is tálalható.

Tipp: mirelit franciasaláta zöldségkeverékből, vagy mexikói zöldségkeverékből is finom. A lényeg, hogy a két alapanyag, a zöldborsó és a sárgarépa ne maradjon el, mert édeskés ízük adja meg az étel jellegzetes zamatát.




További főzelékek | Mama-és Anyukám receptjei | menzakaják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése