Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. július 15., szerda

Sült sonka mézes-mustáros mázzal




Nagyon egyszerű recept. Viszont a megszokott húsvéti sonkát kicsit másképpen is érdemes kipróbálni. Csodás íze van, valódi ínyencség, nekem elhihetitek! :)
Ja, és nem csak húsvétkor, más alkalomra is nyugodtan elkészíthető, mert egy isteni húsétel.

Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 1 kg-os kicsontozott, bőrös, kötözött sonka (jó minőségű) 


Főzővízhez:

  • 3 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 6-8 szem egész feketebors


Mázhoz:

  • 2 ek méz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek barnacukor
  • 1 ek balzsamecet


Elkészítés:

A sonkát egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és másnap egy nagy fazékba tesszük a sonkával együtt.  Annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet és a borsot, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 2 órán át főzzük. Ezután a sonkát a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, lecsepegtetjük és a bőrös részét bevagdossuk. A máz hozzávalóit alaposan elkeverjük: mézet, mustárt, barnacukrot és a balzsemecetet. A felét rákenjük a sonka bevagdosott részére, majd 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ez idő alatt a maradék mézes keveréket is rákenjük a sonkára. Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, ezután már szépen szeletelhetjük és tálalhatjuk is.




További sertéshúsok | húsvéti ünnepi ételek | reggelik - vacsorák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése