Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. július 4., szombat

Epres karamellszószos mogyoró torta




Az eperszezont használjuk ki amíg tart, és készítsünk finomabbnál finomabb epres desszerteket, családunk és magunk örömére!
Ezt a tortát a kisfiam 11. szülinapjára készítettem. Megkérdeztem tőle milyen tortát szeretne. Természetesen a választ már előre tudtam, hogy "epres legyen". :) Az előző évben ugyanez volt a kívánsága, akkor készült az Epres tejberizses torta. Akkor nagy sikere volt, de a mostanival szintén bővült a kedvenc torták repertoárja. Isteni könnyű és finom a mascarpone és az eper a krémben. A karamellszósz pedig fokozza az élvezeteket, jól passzol hozzá. 
Íme a recept:

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg darált mogyoró
  • 5 dkg porcukor
  • 2 ek hidegvíz
  • 1 db tojás sárgája
A karamell öntethez:
  • fél adag karamellszósz
  • 6 dkg cukor
  • 1 ek víz
  • 40 ml habtejszín
  • 1,25 dkg vaj
  • csipet só
A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 3-4 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • kb. 20-30 dkg eper
A tetejére:
  • kb. 20 dkg eper
  • 4 ek mandulapehely

Elkészítés:

A lisztet és a darált mogyorót tegyük egy keverőtálba, majd adjuk kisebb adagokban hozzá a vajat. Robotgéppel kezdjük el összekeverni, majd közben a cukrot is kanalazzuk hozzá és alaposan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a tojás sárgáját és kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután kisebb fokozaton keverjük jól gyúrható tésztává. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a kb. 26 cm-es sütőformát (amit előtte kivajaztunk és liszttel megszórtunk). Kézzel segítsük a tésztát belenyomkodni, ha szükséges.  Ezután tegyük hűtőbe és kb. 20 percig pihentessük. A hűtőből kivéve egy villával szurkáljuk meg a tésztát több helyen is, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal). A sütőt melegítsük elő 160 fokra, majd helyezzük bele a formát és süssük kb. 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még újabb kb 15 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
Készítsük el a karamellszószt, majd tegyük félre és hűtsük langyosra. A mascarponét tegyük egy tálba, keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az epret mossuk meg és vágjuk apró kockákra és keverjük hozzá a mascarpone krémhez. A megmaradt eperszemekkel díszíteni fogjuk a tortát: vágjuk, szeleteljük ízlésünk szerint. A habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és óvatosan keverjük az epres mascarpone krémhez. A kihűlt tészta aljába kanalazzuk a karamellszósz felét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül díszítsük a megmaradt eperszeletekkel és csorgassuk rá a maradék karamellt. A tetejét szórjuk meg a pirított mandulával, amit előzőleg egy száraz serpenyőben, néhány perc alatt megpirítottunk. A tortánkat pár órára pihentessük a hűtőben és ezután tálalásra készen áll.




További torták | sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése