Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. november 27., péntek

Pudingkocka




Régen ez a süti nagyon népszerű volt a cukrászdákban. Ma már kicsit feledésbe merült, pedig szerintem nagyon finom, főleg aki szereti a pudingos finomságokat.

Hozzávalók 6 főre:

Tésztához:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek olvasztott méz
  • 1 csipet só
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 tk szódabikarbóna

Krémhez:
  • 7,5 dl tej
  • 2,5 cs vaníliás pudingpor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)
  • 15 dkg cukor

Mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj



Elkészítés:

Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral, a puha vajjal, a csipet sóval és a mézzel. Ezután összedolgozzuk a szódabikarbónával elkevert liszttel. Alaposan összegyúrjuk és három részre osztjuk. Lisztezett felületen lapokká nyújtjuk, és lisztezett tepsi hátán (az én tepsim 22x31 cm-es méretű), 180 fokra előmelegített sütőben halvány színűre sütjük, kb. 10 perc alatt egymás után. Közben elkészítjük a krémet: a pudingport kb. 2 dl tejjel kikeverjük és a többi tejjel együtt sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a cukrot, majd kihűtjük. Ezután a krémet habosra keverjük a puha vajjal. A krémet kétfelé vesszük, az egyik marad a vaníliás, a másik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Amikor a lapok elkészültek, összeállítjuk a süteményt, a kihűlt lapokat megkenjük a krémmel: az alsó lapot a vanília krémmel, a másodikat pedig a kakaóssal. Ráhelyezzük a harmadik lapot is, kissé lenyomjuk óvatosan, majd bevonjuk a csokimázzal. A csokimázhoz az étcsokit és az olajat, gőz fölött felolvasztjuk és jól összekeverjük. Amikor a sütemény tetején a máz megkötött, akkor lefedjük fóliával és legalább 5-6 órára, vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük. (Nekem egy teljes éjszaka pihent a süteményem.) Ez idő alatt a lapok szépen megpuhulnak, és könnyen szeletelhető lesz.




További sütemények

4 megjegyzés: