Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. március 3., hétfő

Pincepörkölt bográcsban




Én vidéken élek, nekünk a vasárnapi ebéd és a jó idő egyenlő a bográcsban főzéssel :)

Nálunk ez dupla élvezet, mivel egy szuper családi program, valamint egy össze nem hasonlítható ízvilág, amit csak a szabadban, bográcsban lehet megalkotni.


Ez a pörkölt nekem a gyermekkorom emlékeit idézi. 
Géza bácsi, a családunk jó barátja, gyakran főzte, amikor a pesti "beton-dzsungelből" hozzánk, vidékre jött látogatóba. Azóta már én és az édesanyám együtt alkotjuk meg ezeket az ételeket éhes családunk örömére.

A pincepörkölt (gulyás, bográcsgulyás és más pörkölt szintén) bográcsban az igazi, de természetesen a konyhában is elkészíthetjük. A pincepörkölt lényege, hogy a présházaknál, pincéknél meglévő egyszerű körülményekre való tekintettel minden alapanyag és adalék, még a köret is egyszerre, egy edényben készül! Másrészt, tartalmas egytálételnek kell lennie, hogy a borozgatás után legyen, ami kicsit fölszívja az alkoholt. Fontos még, hogy a pincepörköltnek többféle húsból kell készülnie, vegyes húsból az igazi. Ez a pörkölt szalonna alapon készül sertéshúsból (pl. comb, csülök, köröm) és marhahúsból, zöldpaprika, paradicsom, fokhagyma, sok őrölt fűszerpaprika, őrölt kömény fokozzák az ízeket. A legfontosabb, hogy víz nem kerül bele, legfeljebb a vége felé egy kevés a krumplival. Addig pedig száraz vörösborral "itatjuk" apránként az ételt, és a szakácsot is :).


Hozzávalók 6-7 főre:

  • 1 kg marhahús
  • 1 kg sertéscomb
  • 2 ek zsír
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 darab tv paprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 10 dkg fűszerpaprika őrlemény
  • só, bors, őrölt kömény
  • 1 ek ételízesítő
  • 1.5 kg burgonya
  • kb. 1-1.5 dl vörösbor

Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd a zsíron megfonnyasztjuk. A paprikát, paradicsomot szintén apróra szeleteljük, majd a hagymához adjuk. Ezt a lecsós alapot kevés ideig együtt pároljuk. A bográcsot a tűzről félrehúzva (nehogy megégjen) hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát. Az egészet elkeverve az összenyomott fokhagymát is hozzáadjuk, majd következik a többi fűszer (só, bors, őrölt kömény és a vegeta).

A húsokat ízlés szerint kockára vágjuk és a lecsós alaphoz adjuk először a marhahúst.  Az egészet alaposan elkeverjük és mérsékelt tűzön kb. 1 órán át  főzzük, majd hozzáadjuk a sertéshúst is.  Körülbelül fél óra elteltével kevés vizet adunk hozzá, de vigyázzunk, hogy pörkölt állaga megmaradjon és ne legyen túl leveses (bár a leírásokban az eredeti recept szerint nem kerül bele víz, mi szeretjük kicsit bőségesebb szafttal, ezért készül nálunk így, de ez elhagyható). Amikor már minden hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a hús nagyságával kb. azonos méretűre kockázott burgonyát. Ismét jól elkeverve addig főzzük, ameddig a burgonya megpuhul. Mielőtt a bográcsot levennénk a tűzről, hozzáadjuk a vörösbort (én egri bikavért szoktam használni) és néhány percig még összefőzzük, hogy az ízek jól harmonizáljanak.

Tipp: aki nem túl jártas a bográcsozásban, nem szabad az ételt magára hagyni, ajánlatos sűrűn kevergetni, mert hamar odaéghet és akkor már nem a mennyei, hanem az égett íz fog érvényesülni. Én nagy kóstolgató vagyok, szerintem érdemes közben is figyelni az arányokra.




További magyaros ételek | sertéshúsok | pörköltfélék | marhahús | bográcsos ételek

2 megjegyzés:

  1. Ételízesítő???
    Na az ami semmi jóba nem kell!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízlések és pofonok! :) Aki nem kedveli, természetesen nem használja. Ez ízlés dolga.

      Törlés