Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. március 29., szombat

Bolognai spagetti



A bolognai spagetti valójában nem is tradicionális olasz étel, és valójában semmi köze Bolognához! Magát a bolognai szószt senkinek nem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban, az olaszos fűszerek mellett a főszerep a paradicsomlé, akár apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja az olivaolajon és vajban megpárolt sárgarépa, zeller és hagyma, melyhez marhahúst és pancettát (olasz bacon jellegű szalonna) adnak hozzá. Ami a mártást illeti, Olaszországon kívül kicsit talán több paradicsommal készítik. Többféleképpen tálalhatjuk, a parmezán sajt nagyon jól illik hozzá. És talán, ha megengedik: egy finom pohár vörösbor. 
Sokat próbált receptek kombinációja az enyém. Íme:


Hozzávalók 4-5 főre:

  • 50 dkg spagetti
  • 10 dkg húsos, füstölt szalonna
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl Worcester szósz
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 ek olivaolaj
  • 4 közepes szál répa
  • 1 cikk zeller
  • kb. 1 dl vörösbor
  • 1 nagy doboz paradicsompüré
  • kb. 1 dl ketchup
  • só, bors, ételízesítő
  • fél kk kaukkfű
  • fél kk bazsalikom
  • fél kk oregánó
  • 2 db babérlevél
  • kb. 10 dkg reszelt parmezánsajt
  • díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítés:

A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zellert és a répákat megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk (2 répát kockára vágunk, 2 répát pedig lereszelünk). A füstölt szalonnát az olivaolajon és a fele vajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, az apróra vágott és lereszelt sárgarépát, zellert, fokhagymát és megfonnyasztjuk. Ezután beletesszük a darált marhahúst, megszórjuk sóval, borssal, ízlés szerint ételízesítővel. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ketchupot és a Worcester szószt, kevés vizet és a vörösbort. Felforraljuk, majd a további fűszereket is hozzáadva (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, babérlevél) rövid lére pároljuk. Közben megfőzzük a spagettit, leszűrjük és a megmaradt vajjal összeforgatjuk. A spagettit tálra tesszük, leöntjük a mártással és a reszelt sajttal megszórva, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.



További tészták | olaszos ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése