Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. július 30., csütörtök

Sárgadinnye krémleves pirított mandulás habgaluskával




Biztosan említettem már, hogy szeretem a krémleveseket. Ilyenkor nyáron pedig mindenféle gyümölcsből szeretem a hideg gyümölcsleveseket. A sárgadinnye amúgy is kedvenc nálam és be kell valljam levesként is kitűnő lett. Persze ehhez hozzásegítettek a fűszerek is: a fahéj, a szegfűszeg, na és persze nem lett volna ilyen az összhatás a mézédes fehérbor nélkül. Levesbetétnek pedig pirított mandulával ízesített tejszínhabot kínáltam hozzá. Nehéz lesz kibírni :), de jó hidegen kóstoljátok és fogyasszátok!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db sárgadinnye (kb. 1,5 kg)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 ek barnacukor
  • kb. 6-7 dl víz
  • 2 dl édes fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 tk fahéj
  • 1 db narancs reszelt héja
  • fél db citrom reszelt héja
  • 2 ek citromlé
A habgaluskához: 
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg mandula


Elkészítés:

Egy fazékba tesszük a barnacukrot és elkezdjük karamellizálni. Amikor már megolvadt, de még nem túl barna, akkor hozzáadjuk a kockára vágott sárgadinnyét. (Nem kell megijedni, mert a cukor egy része megkeményedik, hamar el fog olvadni a folyadéktól.)
Felöntjük a vízzel és a bor felével, majd összekeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket: a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint a citromlevet is. Az egészet felforraljuk és fedő alatt takaréklángon 20-30 percig főzzük. Ezután a tűzről félrehúzzuk, és botmixerrel pépesítjük. Aki édesebben szereti, természetesen tegyen még cukrot hozzá. A levest visszatesszük a tűzre, közben a pudingport simára keverjük a tejszínnel. Amikor újra forr a levesünk, akkor folyamatos keverés mellett besűrítjük a pudingos tejszínnel. Jól kiforraljuk, és a végén beleöntjük a maradék fehérbort is. Ekkor már nem főzzük tovább. Már csak annyi a feladatunk, hogy kihűtsük és pár órára a hűtőben pihentessük tálalás előtt. Ez idő alatt elkészítjük a habgaluskát: a habtejszínt kemény habbá verjük. A mandulát egy száraz serpenyőben, mérsékelt lángon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk egy evőkanálnyit kiveszünk belőle, a többit apró darabokra törjük. Ezt az apróra tört mandulát óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabba. A gyümölcslevest tálkákba szedjük, a mandulás habból két kanál segítségével nagyobb galuskákat formázunk és a leves tetejére helyezzük. Végül az egészben maradt mandulaforgáccsal megszórjuk a tetejét.




További levesek | krémlevesek | gyümölcslevesek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése