Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. február 13., hétfő

Magyaros tokány



A tokány a pörkölt távoli rokona. A csíkokra vágott hússal készülő ragut már régóta ismeri és használja a magyar konyha.
Sokféle változata létezik, van ahol pirospaprikával, szinte a pörkölttel megegyező módon készítik, máshol marhahúsból, és hallottam már azt is, ahol tejföllel készítik.
Ez a tokány alapjában hasonlít a borsos tokány receptemhez, talán annyiban különbözik, hogy még magyarosabb, még paprikásabb. :)

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb vagy tarja
  • 10 dkg császár szalonna
  • 3 ek zsír
  • 2 db kápia paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek csemege Piros Arany
  • 1 tk liszt

Elkészítés:

A megtisztított húst csíkokra vágjuk. A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk a kápia paprikával együtt.
A szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. A húst hozzáadjuk és fehéredésig sütjük.



Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával, őrölt köménnyel és a pirospaprikával, Piros Arannyal. Az apróra kockázott paprikát és a zúzott fokhagymát is az ételhez adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és még egyet forralunk rajta (így kicsit sűrűbb lesz a szaftja).
Nálunk most makaróni volt a kívánság mellé köretnek, de bármilyen más tésztával, vagy rizzsel is tálalható.



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | magyaros ételek | sertéshúsok | pörköltfélék | tokányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése