Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. november 21., szombat

Dödölle




A dödölle hagyományos magyar étel. Hajdan igen népszerű volt. Köretnek és magában is nagyon finom. Az elkészítése nem bonyolult, viszont kicsit macerás és nehéz utána elmosogatni a lábast. :)
De isteni az íze és ezzel kárpótolja a befektetett munkát!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg burgonya
  • kb. 25 dkg liszt
  • 3 db nagyobb fej vöröshagyma
  • kb. 15 dkg sertés zsír
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • tálaláshoz: tejföl


Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és a kockára vagy félkarikára vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Picit megsózzuk és aranybarnára sütjük. A tűzről félrehúzva rászórjuk a pirospaprikát és elkeverjük. A burgonyákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Mikor a krumpli megfőtt, visszakapcsoljuk a tűzhelyet közepes, vagy még kisebb fokozatra. A tűzről félrehúzva (a vizet nem öntjük le róla) egy krumplinyomóval simára törjük a burgonyát. Majd visszatesszük a tűzre és több részletben hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal elkezdjük dagasztani. Alaposan elkeverjük a lisztet és a burgonyát. Folyamatosan keverjük, összefőzzük, legalább 5 percig, míg teljesen sima nem lesz. Bevallom, ez egy kicsit fárasztó művelet, nem kevés izomerőre van szükség a keveréshez! :) Akkor jó, ha már alig lehet megmozdítani benne a fakanalat. (A liszt mennyisége, adott esetben lehet több vagy kevesebb is. Ez nagyban függ a krumpli minőségétől.)
A megsült vöröshagymát egy tányérra kiszedjük, hogy ne süljön majd tovább. Ezután 2 kanál segítségével (közben mártogassuk a zsírba a kanalat is) galuskákat szaggatunk a zsírba, amit közben is a zsírral locsolgatunk és mindegyik oldalát szép pirosra sütjük. Végül megszórjuk az isteni sült hagymával és tálalhatjuk is. Ha nem köretként fogyasztjuk, akkor tejfölt is kínálhatunk mellé.

Tipp: A dödölle egyébként egytálétel, tálalhatjuk tejföllel, akár pirított szalonnával, de köretként is jól illik például sültek vagy vadpörköltek mellé.




További köretek | előételek | hús nélküli ételek | magyaros | tészták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése