Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. december 2., szerda

Piskóta csokiöntettel



Gyermekkorunk egyik kedvenc napközis étele! 
Egyszerű és gyorsan elkészíthető, boldog suliéveket idéző recept a menza étlapjáról! :)
Készítsd el te is és legyél nosztalgikus hangulatban! Hidd el, a családnak ízleni fog és nem utoljára fogod elkészíteni nekik. Egy tartalmas leves után lehet második fogás vagy akár desszertként is megállja a helyét. 

Hozzávalók 4 főre:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor


A tepsi kikenéséhez:

  • 1 ek margarin
  • 1 ek liszt


A csokiöntethez:

  • 15 dkg margarin
  • 5 ek Holland kakaópor 
  • kb. 10 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 2 púpozott ek finomliszt


Elkészítés:


A piskótához kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd a vízzel és az olajjal, ezután beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. Végezetül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntjük (kb. 24x33 cm a tepsiméret). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
Amikor elkészült, elzárjuk a sütőt és a piskótát a résnyire kinyitott sütőben hagyjuk kihűlni, így fokozatosan hűl le és nem esik össze!
Ez idő alatt elkészítjük a csokiöntetet: a margarint felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és ízlés szerint a cukrot. Csomómentesre keverjük és felöntjük a tejjel. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, ha nagyon sűrű lenne, akkor adunk még kevés tejet hozzá. A lényeg, hogy eltaláljuk a csokoládéöntet állagát, ne legyen túl híg, sem pedig túl sűrű! A piskótát langyosan kockára vágjuk és meleg csokiöntettel meglocsolva tálaljuk.




További sütemények | desszertek | menzakaják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése