Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. április 1., szombat

Tiramisu




Egy "kevés hozzávalós", tojás nélküli, teljesen egyszerű tiramisu recept. 
Mivel én nem szeretem, ha nyers tojás van a krémekben, ezért számomra ez a változat a kedvelt és gyakran elkészített verzió.
A tiramisu az egyik legismertebb és talán legfinomabb olasz desszert. Neve magyarul kb. azt jelenti, hogy "dobj fel" és ez nagyon találó is, mert ha az ember megkóstolja, biztosan jó kedve lesz tőle! Mivel még az eredete sem egészen ismert, ezért olyan, hogy "eredeti tiramisu recept" nem igazán létezik. De az biztos, hogy a legtöbb verzió szerint, tojással készül a krém. Ehhez az adaghoz körülbelül 3 tojássárgáját keverik, és külön a felvert tojásfehérjét. A mártogatáshoz használt kávét lehet csak cukorral, de mint ahogyan én is, amaretto likőrrel ízesíteni, vagy akár egy kevés rummal.
Akkor jöjjön az én bevált receptem:

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg babapiskóta
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 4 ek porcukor + 3 ek a kávéhoz
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl kávé
  • 2,5 cl amaretto likőr
  • kb. 3 ek holland kakaópor


Elkészítés:

A tejszínt a habfixálóval és a cukorral keményre felverjük, majd hozzádolgozzuk a mascarponét. Közben lefőzzük a kávét és elkeverjük a porcukorral és az amarettoval. (Természetesen a likőrt elhagyhatjuk, ha nem szeretnénk alkoholt a süteménybe.) Egy téglalap alakú tálba vagy jénaiba lerakunk egy sor kávéba mártott babapiskótát (fontos, hogy ne ázzanak el!) és rákenjük a krém felét. Majd arra újabb adag kávéba mártott babapiskótát és végül a maradék krémet tesszük.
Egy éjszakát, de legalább 2-3 órát a hűtőben pihentetjük! Ezután tesszük rá a kakaóport is és kockákra vágva tálaljuk.




További sütemények | sütés nélküli sütemények | desszertek | olaszos ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése