Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. augusztus 23., szombat

Lecsós nokedli


A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik!
A lecsó a magyar konyha kultikus étele. Története a zöldpaprika és a paradicsom találkozásából kezdődött. A polgári és paraszti konyha része lett a '20-as, '30-as években.
A lecsó önálló ételként megállja helyét és más ételek kiegészítőjeként is népszerű, könnyű nyári zöldségpörkölt. Készíthető hússal: szalonna, kolbász, virsli vagy vegetáriánus módon tojással. 
A lecsó mellé pedig a nokedli, tarhonya és rizs szintén jó választás lehet.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg tv paprika
  • 1 db hegyes erőspaprika
  • 3-4 db paradicsom
  • 1 dl olaj vagy 2 ek zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg erdélyi szalonna
  • 3 pár frankfurti virsli
  • só-, bors-, ételízesítő-, őrölt pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:

Az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük.
Hozzáadjuk a tetszőleges méretűre vágott paprikát (szeletelhetjük vagy karikára vághatjuk) és a kockára vágott paradicsomot, majd tovább dinszteljük. Néhány perc múlva megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával és ízlés szerint fűszerezzük (sóval, borssal, ételízesítővel). A lecsó hamar elkészül, nem kell túl párolni, mert a paprika szétfőhet.
Amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a karikára vágott frankfurti virslit és 2 perc alatt összefőzzük.
A végén, 2-3 felvert tojással is dúsíthatjuk (én most tojás nélkül készítettem).
Mi nokedlivel szeretjük a legjobban.

További magyaros ételek | Mama- és Anyukám receptjei ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése