Hozzávalók 4 főre:
A tésztához
- 50 dkg lasagne tészta
A besamelhez
- 1 L tej
- só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
- 10 dkg vaj
- kb. 3 ek liszt
- 5-10 dkg reszelt parmezánsajt
A bolognai raguhoz
- 10 dkg füstölt szalonna
- 60-70 dkg darált marhahús
- 2 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2-3 db sárgarépa
- 1 db zeller
- 2 db paradicsom
- fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- 2-3 db babérlevél
- 5 ek étolaj
- 0,5 dl vörösbor
- 300-400 g sürített paradicsom
A tepsi kenéshez
- 1 ek vaj
A réteges szóráshoz
- 30-40 dkg trappista sajt
Kivajazunk egy kb 30x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
Elkészítjük a bolognai ragut: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk a szalonnával együtt. A sárgarépát és a zellert egy nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. A szalonnát az olajon kisütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, később a fokhagymát és megpároljuk.
Ezután hozzáadjuk a reszelt zöldségeket: a répát és a zellert. Kb. 10 percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot kockára vágjuk, és a zöldségekhez keverjük. Az ételhez adjuk a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd következnek a további fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom és a
babérlevél. Belekeverjük a paradicsom pürét és a vörösbort, valamint ha szükséges, akkor egy kevés vizet is adunk hozzá.
Kb. 1 óra alatt minden megpuhul, ekkor félretesszük a ragut.
Elkészítjük a besamel mártást: Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt.
Végül ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor kicsit kihűlt a mártás, hozzákeverjük a reszelt parmezánt.
Akkor jó, ha olyan az állaga, hogy se nem híg se nem sűrű.
Összeállítjuk a lasagne-t: Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a kivajazott tepsi aljába.
Erre teszünk besamel mártást, amit egyenletesen elsimítunk a tésztán, majd következik a bolognai ragu, erre pedig egy sor reszelt sajtot teszünk.
Erre teszünk besamel mártást, amit egyenletesen elsimítunk a tésztán, majd következik a bolognai ragu, erre pedig egy sor reszelt sajtot teszünk.
Az előző lépéseket addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak (ebben a tepsi méretben nekem összesen 4 sor lett).
Lezárás képpen a legfelső tésztasorra maradjon még besamel mártás és vastagon szórjuk meg reszelt sajttal.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 20-30 percig készre sütjük a lasagne-t. Kb. fél órát pihentessük, hogy szeletelni tudjuk.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 20-30 percig készre sütjük a lasagne-t. Kb. fél órát pihentessük, hogy szeletelni tudjuk.
Nálunk a parmezánból sosem elég, így én még azt kínálok hozzá.
További tészták | marhahúsok | nemzetek ételei | olaszos ételek | rakott ételek
További tészták | marhahúsok | nemzetek ételei | olaszos ételek | rakott ételek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése