Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. július 26., szombat

Paradicsomos káposzta



A paradicsomos káposzta is a megosztó ételek egyike!
Én nagyon szeretem viszont tudom, hogy sokan gyerekkoruk óta hallani sem akarnak róla. Csak sajnálni tudom őket.
A tökéletes paradicsomos káposzta titka a nem túl puhára főzött káposztában és a friss, jó ízű házi paradicsom lében rejlik. Ha ezek megvannak, rossz már nem lehet :)

Hozzávalók 4 főre:

  • 1-1,5 kg káposzta
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kb. 8-10 dl házi paradicsomlé
  • 3-4 ek paradicsom sűrítmény
  • só-, bors-, cukor-, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • kb. 5-6 ek olaj
  • kb. 2-3 ek liszt

Elkészítés:

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk és metéltre vágjuk, megmossuk.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk és rátesszük a káposztát. Annyi vízzel ami épp ellepi, feltesszük főni. (kb. 20 perc)
Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával.
Egy kis edénybe kb. 3 ek olajat teszünk és elkészítjük a rántást: az olajhoz adjuk a lisztet és világos, zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd a sürített paradicsomot is. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével. 
Amikor a káposzta megpuhult - ha túl sok víz van alatta, mert a káposzta is levet enged, leöntünk róla - hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben figyeljük, és ha kell még a maradék paradicsomléből adagolunk fokozatosan a főzelékhez.
Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Kóstolgatás után még cukorral ízesítjük és pár perc alatt még egyet forralunk rajta és elkészültünk.
Nálunk leggyakrabban fasírttal fordul elő, viszont szeretem sült oldalassal, bármilyen sült hússal, és akár sült virslivel is.



További főzelékek | Mama- és Anyukám receptjei ♥ | menzakaják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése