Ha nincs időnk, el se kezdjük!
Egy jó muszaka elkészítése időigényes, nem véletlenül a görögöknél is ünnepi étel. Előnye viszont, hogy mivel sütőben összesütött rakott padlizsánról van szó, akár előző nap is összerakható.
A neve arab eredetű, Törökországban és a Közel-Keleten is készítik.
Hozzávalók 6 főre:
- 3 db padlizsán (kb. 1 kg)
- 1 kg burgonya
- 0,5 kg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só-, bors-, oregánó-, bazsalikom ízlés szerint
- 4 ek olaj + a sütéshez
- 0,5 kg darált marhahús (vagy bárány)
- 1 konzerv sűrített paradicsom (140 g)
- 1 kk cukor
- 0,5 kk őrölt fahéj
- 1 db tojás
Besamelhez:
- 10 dkg reszelt gouda sajt
- 2 tojás sárgája
- 40 g vaj
- kb. 4 ek liszt
- 6 dl tej
- só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, szárukat leválasztjuk és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. Elkészítjük a húsos ragut: a 3 ek olajban a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: cukrot, fahéjat, bazsalikomot, oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 10-15 percig élénk tűzön addig pirítjuk, ameddig a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt összedolgozzuk egy darab tojással.
Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet és simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, szerecsendiót, majd a 2 tojás sárgáját és végül a reszelt sajtot.
A padlizsán szeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajban, több részletben kisütjük.
Végül összeállítjuk az ételt: a sütőt 200 fokra előmelegítjük, az 1 ek olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik:
Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön:
A megmaradt besamel mártással zárjuk a rétegezést:
A forró sütőben kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.
További marhahúsok | nemzetek ételei | rakott ételek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése