Tartalmas, laktató leves, a mi gulyásunkhoz hasonló. Sokan tévesen csorba levesnek hívják, pedig a "csorba" szó maga is levest jelent. A lestyán különleges ízt ad neki, érdemes kipróbálni. Nem nagyon igényel második fogást. Talán egy palacsinta vagy ehhez hasonló édesség ajánlható utána.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 40-50 dkg darált marhahús
- 1 db tojás
- 5 dkg rizs
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 3 ek olaj
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 1 kis db karalábé
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 ek citromlé
- 2 db babérlevél
- só-, bors-, lestyán (friss vagy szárított) ízlés szerint
- 2 db zöldségleves kocka
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát.
Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat.
Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, lestyánnal és hozzáadjuk a 2 db zöldségleves kockát, majd hagyjuk főni.
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, 1 tojást és a rizst.
Gusztusos kicsi gombócokat formázunk, és beletesszük őket a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, ameddig a zöldségek és a gombócok is megpuhulnak (kb. 45 perc).
Ezután elkészítjük a tejfölös habarást, óvatosan beleöntjük a szintén forrásban lévő levesbe. Ízesítjük citromlével, ha van, akkor apróra vágott friss lestyánnal (ha nincs akkor szárított lestyánt használunk).
Felforralás után tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése