Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. június 22., vasárnap

Nagymama pogácsája


A pogácsa az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is!
Nehéz megállapítani a "tuti receptet", mert ahány vidék és háziasszony, annyiféleképpen készülhet a kis kerek finomság a "vándorútravaló".
Az elkészítés módja is többféle lehet, például: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert. Az ízesítése pedig fajtától függetlenül lehet: sajtos, túrós, töpörtyűs, káposztás, vajas, magos, burgonyás, hagymás, stb.
A legkedveltebb leveles pogácsa titka a többszöri hajtogatás, a nagymamám és anyukám így készítette, én tőlük tanultam. 
Íme a recept:

Hozzávalók 7-8 főre:

A tésztához
  • 70 dkg liszt
  • 1 púpozott ek zsír
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • só ízlés szerint

A tetejére
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Ízesítjük sóval (nyersen sósabbnak kell érezni, sajnos nekem mindig sótlanul sikerül), majd alaposan összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és rákenjük a lágy margarint.
És most kezdődik egy fontos művelet ennél a pogácsánál: a tésztát összehajtogatjuk, (két szélét behajtjuk, a másik két oldalról is a széleket ráhajtjuk, és nyújtófával kinyújtjuk végül ismét összehajtjuk, ezt annyiszor ismételjük, ahányszor csak engedi - kb. 4-5 alkalommal ismételjük meg a műveletet).
Ezután néhány órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára.

Majd elővesszük a nyers tésztát és  kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.


Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.
A pogácsákat (kb. 70 db lesz) megkenjük tojással, a tetejükre reszelt sajtot teszünk.



Előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 20 perc alatt tepsinként több adagban megsütjük a pogácsákat.


További pogácsa receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése