A pogácsa az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is!
Nehéz megállapítani a "tuti receptet", mert ahány vidék és háziasszony, annyiféleképpen készülhet a kis kerek finomság a "vándorútravaló".
Az elkészítés módja is többféle lehet, például: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert. Az ízesítése pedig fajtától függetlenül lehet: sajtos, túrós, töpörtyűs, káposztás, vajas, magos, burgonyás, hagymás, stb.
A legkedveltebb leveles pogácsa titka a többszöri hajtogatás, a nagymamám és anyukám így készítette, én tőlük tanultam. ♥
Íme a recept:
Hozzávalók 7-8 főre:
A tésztához
- 70 dkg liszt
- 1 púpozott ek zsír
- 4 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 dl tejföl
- 1 db tojás
- 25 dkg margarin
- só ízlés szerint
A tetejére
- 1 db tojás (a kenéshez)
- 10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Ízesítjük sóval (nyersen sósabbnak kell érezni, sajnos nekem mindig sótlanul sikerül), majd alaposan összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és rákenjük a lágy margarint.
És most kezdődik egy fontos művelet ennél a pogácsánál: a tésztát összehajtogatjuk, (két szélét behajtjuk, a másik két oldalról is a széleket ráhajtjuk, és nyújtófával kinyújtjuk végül ismét összehajtjuk, ezt annyiszor ismételjük, ahányszor csak engedi - kb. 4-5 alkalommal ismételjük meg a műveletet).
Ezután néhány órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára.
Majd elővesszük a nyers tésztát és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.
A pogácsákat (kb. 70 db lesz) megkenjük tojással, a tetejükre reszelt sajtot teszünk.Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.
További pogácsa receptek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése