Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. március 16., hétfő

Paprikás krumpli húsgombóccal és vörösborral



A mi megszokott paprikás krumplink "ünnepi kivitelben"! :)
A hagyományos magyar konyha része a paprikás krumpli. Egy ízletes és főként laktató egytálétel, nincs ember, aki ne ismerné. Az ismert és mindenki által készített változatot már bemutattam itt nektek. 
Viszont most szeretnék egy kis pluszt adni ennek az ételnek. Régebben olvastam valahol ezt a receptet és nem bántam meg, hogy elkészítettem. Érdemes néha próbálkozni és nem csak a jól bevált fogásokat főzni. A magyaros ételekhez, az amúgy is jól passzoló vörösbor és a kolbász helyett a húsgombócok ünnepivé varázsolják ezt az alapjában is kiváló ételt.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 2 kg burgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 ek zsír
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 dl vörösbor
  • só-, bors-, majoranna-, őrölt kömény ízlés szerint
Gombóchoz:
  • 35 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojássárgája
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összedolgozzuk a tojássárgájával és a felhevített olajon megfonnyasztott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát és ízlés szerinti sót, borsot. A húsmasszából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, majd félretesszük.
A zsíron az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Félrehúzva, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a megtisztított,nagyobb gerezdekre vágott burgonyát. Felöntjük vízzel, hogy ellepje. Miután felforr, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, majorannával, őrölt köménnyel. Néhány perc főzés után a szaftba rakosgatjuk az előkészített csinos kis húsgolyókat. Felöntjük a borral és lefedve, lassú tűzön kb. 45 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor aki szereti, tejfölt kínálhat mellé. Bármilyen savanyúsággal, illetve céklával isteni finom a nem megszokott paprikás krumplink.




További egytálételek | magyaros ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése